El Diego Lázaro és l’observador meteorològic que pren mesures de la temperatura de l’aigua del mar, a un metre de profunditat, a la platja de la Barceloneta. Pren mesures cada setmana, des de 2006.

Lázaro va fer la darrera mesura de temperatura el dia 16 d’aquest mes i va registrar 22,1 ºC. Ara fa un any hi havia 24,2 ºC. La dada actual és la més freda, almenys des de 2006, que és quan va iniciar la sèrie climàtica i també és 2 ºC més baixa que la temperatura mitjana de tota la sèrie climàtica.

La Balearic Islands Coastal Ovserving and Forecasting System (SOCIB) també ha constatat aquest refredament marí.

És paradoxal que l’estiu de 2015 hagi estat un dels més càlids dels darrers anys i que durant el mes de juliol el mar barceloní estigués fins a tres graus més càlid del normal. El refredament sobtat que ha experimentat el mar Mediterrani, sobretot a la costa Central i a la costa Brava, es deu sobretot a les entrades de vent de tramuntana i garbí de les darreres setmanes.

La setmana del 15 al 21 d’agost la temperatura de l’aigua del mar a la Barceloneta va baixar 1,3 ºC i coincideix amb l’entrada de vent de component nord. La setmana del 21 al 28 d’agost la temperatura va baixar 1,7 ºC i la setmana del 5 a l’11 de setembre la temperatura del mar va baixar 1,7 ºC més. En total són gairebé 5 ºC en tres setmanes diferents.

Segons això, l’explicació dels experts apunta que els vents de tramuntana van afavorir que la capa superficial del mar, que és la més càlida, es desplacés mar endins i cap al sud. En desplaçar-se aquesta massa d’aigua més càlida, ha aflorat la que es trobava al fons marí, que està clarament més freda.