El districte de l’Eixample ha estat pioner en una mesura per pacificar els entorns escolars. Ara per ara hi ha nou centres que estan guanyant més espai a les voreres que tenen al davant o bé han sumat metres quadrats de xamfrà. La iniciativa es va començar a implementar el juliol del 2016 i s’acabarà durant les properes setmanes. En total, a l’abril ja seran 16 escoles i instituts dels districte que estan aplicant els canvis, i s’hauran guanyat 855 m² d’entorns escolars pacificats. La mesura ha tingut molt bona acollida i hi ha 10 centres més que esperen afegir-se al programa.

Ara està finalitzant la tercera fase, que inclou la millora a nou escoles més. Aquestes són: l’Institut Ernest Lluch, l’Escola Joan Miró, l’Escola Mallorca, l’Institut Maragall, l’Institut Jaume Balmes, l’Escola de la Concepció, l’Escola Fructuós Gelabert, l’Escola Ramon Llull i l’Escola Tabor.

escoles voreres pacificació entorns

 

Jardineres mur, grades i tarimes

L’objectiu de la iniciativa és que l’espai nou faci més tranquil·les les entrades i sortides escolars. Es guanyen voreres més àmplies gràcies a la incorporació d’un carril de servei de la calçada dels vehicles. En canvi hi ha alguns centres que fan cantonada i que es beneficiaran d’un xamfrà més gran. Una de les particularitats d’aquesta mesura és que s’implementa sense necessitat de fer obres. S’utilitzen jardineres mur i grades i es posen tarimes de fusta a l’espai.

escola diputació voreres pacificació entorn

Decoracions a les voreres

Els terres de les noves voreres es pinten amb formes geomètriques o lineals, i en alguns casos amb decoracions característiques de cada escola. Per exemple, a l’Escola Joan Miró al xamfrà del carrer de la Diputació amb el d’Entença es reproduiran a terra dibuixos de les obres del mateix pintor. En el cas de l’Institut Ernest Lluch es recorda el polític socialista i economista pintant una sèrie de signes matemàtics. La vorera de l’Institut Poeta Maragall es decorarà amb lletres desordenades del poema ‘No perdis mai el teu nord’. I finalment, a l’Escola de la Concepció (amb dos passatges pacificats) els alumnes han pintat la vorera fent dibuixos relacionats amb la música.

Les primeres escoles que ja van estrenar voreres més grans durant el 2016 són les escoles Auró, Diputació i Maria Auxiliadora i l’Institut Viladomat quan aquest estava en mòduls. En una segona fase (2018) s’hi van incloure els centres Fort Pienc, Ferran Sunyer i Sagrat Cor. La mesura s’ha implementat tant en escoles públiques com concertades i s’ha anomenat Omplim de vida els entorns escolars.