El sindicat de manters ha denunciat que se senten com a “brossa social”

davant la instal·lació d’un parc de patinatge o “skatepark” al Port Vell, just on els immigrants exercien la venda a la manta. Durant el cap de setmana passat la presència policial va evitar que els venedors del “top manta” es poguessin establir en aquest indret, amb gran afluència de turistes. Segons diuen, la pista de patinatge té per objectiu “deixar satisfets els comerciants”. Critiquen, a més, que es busqui enfrontar-los amb els veïns i amb els patinadors: “No caurem a la trampa”, asseguren. I per aquest motiu els manters han decidit retirar-se “de la zona en conflicte“.

Els venedors il·legals acusen l’Ajuntament de fomentar el racisme i de criminalitzar la seva activitat a través de banderoles publicitàries que incentiven els ciutadans a no comprar-los articles obtinguts de manera fraudulenta. El sindicat que els representa opina que tant els cartells col·locats pel consistori per dissuadir els compradors del “top manta” com la ocupació de l’espai amb l'”skate park” s’ha fet sense consultar-los, i “emparant-se en arguments de drets d’autor, màfies, competència deslleial […] i seguretat ciutadana”, en lloc d’anteposar “els drets humans dels immigrants”. El col·lectiu afirma que potser ara “les formes de persecució són més subtils” però que es tracta igualment “de repressió” envers els estrangers, i tem que el govern municipal actuï en consens amb “la dreta racista, que només ofereix dolor i presó”.

Els manters tornen a la plaça de Catalunya i al Parc Güell

Aquest dilluns al matí quatre furgons dels Mossos d’Esquadra impedien que els venedors a la manta es tornessin a instal·lar al passeig de Joan de Borbó. En canvi, sí que hi ha manters a la plaça de Catalunya. Se n’ha pogut veure una desena. El Parc Güell també és un emplaçament habitual del “top manta”, sobretot els mesos d’estiu. La presència policial ha mantingut en tot moment a ratlla els venedors que hi han fet acte de presència. En aquest cas, la majoria no venia material falsificat, sinó figures relacionades amb Gaudí i altres objectes turístics com barrets o pals de “selfie”.