L'Ivan té set anys i avui marxa cinc dies de colònies amb 35 nens i nenes més. Són infants que han viscut el càncer de ben a prop, ja que els seus germans l'han tingut o l'estan tenint. La sortida l'organitza l'Associació Espanyola i Catalana Contra el Càncer: durant gairebé una setmana s'allotjaran al Parc Natural del Montseny. IVAN SERRA: "Vull trobar amics per jugar a futbol" A l'Eva, la germana de l'Ivan, li van detectar un tumor a les cervicals fa dos anys, i ara, un cop acabat el tractament, se n'ha sortit. Tot i així, ha d'assistir a sessions periòdiques de control. EVA SERRA: "Que ja estàs curada no t'ho diuen mai. Has d'anar fent més proves... No s'acaba mai del tot." Va ser en una d'aquestes sessions quan la família va descobrir els campaments. CRISTINA ROSSELL, mare: "Vam veure el cartell informatiu i va ser tot molt ràpid. Ens van trucar, el van confirmar i ja ens vam inscriure" // "Que estigui uns dies amb nens de la seva edat, que s'ho passi bé, i bé, de pas doncs, descansar una mica els pares". STAND UP: Aquestes colònies estan pensades, doncs, per a nens que tenen germans que han patit o pateixen de càncer. Des de l'associació consideren que és una bona manera d'afrontar la difícil situació que viuen a casa. TERESA LÓPEZ, coordinadora de programes i serveis de l'AECC: "Aquests nens no és que siguin els Forgotten Children, com es diu, però si que és veritat que es queden com en un segon pla. Viuen les conseqüències de que el germà tingui una malaltia. Perquè els pares no hi són, perquè de cop i volta la rutina del dia a dia canvi i és possible que no se'ls hi expliqui massa el perquè d'aquests canvis" Enguany fa 12 anys que aquests campaments gratuïts estan en marxa i s'han convertit en un vehicle per compartir experiències entre infants que viuen les mateixes circumstàncies.

Fa 12 anys que l’AECC promociona aquest tipus de colònies gratuïtes arreu del país. La iniciativa va néixer amb l’objectiu d’ajudar les famílies i els nens que, a causa de la malaltia dels seus germans, reben menys atenció i necessiten suport per gestionar la situació emocionalment. Es tracta d’un grup de 35 nens i joves de diferents punts de l’Estat espanyol i d’entre 7 i 17 anys. La coordinadora de programes i serveis de l’AECC a Barcelona, Teresa López, ha explicat a BTV que la intenció és fer unes colònies terapèutiques i, per això, el grup és reduït.

Segons López, una malaltia oncològica fa que tots els adults tinguin cura del nen afectat “perquè ha de ser així” i, inevitablement, els germans queden “en segon pla”. Per fer front a aquest situació, Teresa López recomana donar protagonisme als germans i explicar-los en tot moment el que està passant: “S’han de sentir que participen i que ells també poden protegir el germà”.

Al llarg dels quatre dies de colònies, els nens i nenes assistiran a diferents tallers emocionals en què aprendran a identificar i expressar emocions, però més enllà d’això, els monitors també s’encarregaran de detectar si hi ha comportaments en algun dels infants que requereixen atenció específica.

L’Ivan, de set anys, és un d’aquests infants. A la seva germana Eva li van detectar un tumor a les cervicals ara fa dos anys, i, un cop superat el tractament, ja pot fer vida normal. Tot i així, ha d’assistir a sessions periòdiques de control. Diu que d’aquesta etapa n’ha après molt, i que ara ja no es pren les coses tant a la lleugera. Després de viure una època complicada per la malaltia de la seva germana, ara l’Ivan pot passar uns dies amb nous companys, compartir experiències, alliberar emocions i evadir-se.