Els sindicats minoritaris van convocar fa dies una vaga general per al 3 d’octubre per les actuacions policials prèvies al referèndum, una convocatòria sense el suport de CCOO i UGT. Després dels fets de l’1 d’octubre aquests dos sindicats majoritaris han decidit, a través de la Taula per la Democràcia, convocar una mobilització de protesta però sota el nom d’aturada. L’aturada no és cap figura jurídica i, per tant, les condicions de la mobilització són un pacte entre empreses i treballadors. 

Des d’UGT, el secretari general a Catalunya, Camil Ros, ha explicat que es tracta d’una aturada política, per denunciar la repressió policial. El responsable de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha fet una crida a fer una mobilització que no suposi cap pèrdua econòmica dels treballadors, com passa habitualment en les vagues.

Advocats del Col·lectiu Ronda asseguren que fer servir el concepte aturada és confús perquè no té regulació i ho deixa tot en mans dels pactes a què puguin arribar treballadors i empresa. Recorden que en el cas de les vagues també hi pot haver acords, com que el treballador no deixi de cobrar el sou.

Una altra manera d’aturar l’activitat sense que ho hagin de pagar els treballadors és fer un tancament patronal. En aquest cas les empreses poden decidir aturar l’activitat en qualsevol moment però estan obligades a pagar els treballadors.

Foment del Treball també ha volgut alertar que l’aturada no té cobertura legal i que “priva els seus treballadors de la possibilitat d’exigir els seus drets”. Recorden que la vaga convocada pels sindicats minoritaris no és laboral sinó política i que això pot provocar faltes de treball no justificades.

En el programa basics, Eva Arderius ha entrevistat Javier Pacheco sobre aquesta qüestió.