El centre de Barcelona ha estat aquest dissabte a la tarda escenari d’una manifestació en contra del racisme i el feixisme en la qual han participat 200 persones, segons la Guàrdia Urbana. Més de 100 entitats s’han sumat a la crida d’una protesta que ha començat a la plaça de la Universitat i que ha recorregut diversos carrers del barri del Raval.

El lema de la manifestació ha estat “Unim-nos per un món sense racisme ni feixisme” i forma part d’una mobilització internacional que es fa a més de 30 ciutats de diferents continents d’arreu del món, a l’empara de la xarxa global World Against Racism. Durant la protesta s’han sentit càntics com ara “cap persona és il·legal” o “fora feixistes dels nostres barris”.

Alerten de l’augment de l’extrema dreta a tot arreu

L’auge de l’extrema dreta a diversos països del món ha motivat els manifestants a sortir als carrers aquest cap de setmana. Apunten que la mobilització internacional és especialment rellevant ara que, per exemple, el partit d’extrema dreta portuguès Chega ha experimentat una crescuda important a Portugal, sumat també a la recent victòria de Javier Milei a Argentina i mentre que als Estats Units Donald Trump amenaça de tornar a ser president.

La capçalera de la manifestació al seu pas per la ronda de Sant Antoni.

En aquest sentit, l’activista i política, Maria Dantas, en declaracions a betevé ha dit que creu “imprescindible que la ciutat surti al carrer de forma unitària per acabar amb els discursos d’odi”. Uns discursos, ha afegit Dantas, que “s’acaben convertint en delictes d’odi al carrer”.

D’altra banda, des de la Coordinadora Obrim Fronteres, Maria Creixell ha estat especialment crítica amb el pacte migratori europeu, que considera que “reafirma la política de morts”. Creixell ha posat el crit al cel perquè “pretenen tancar les persones en llocs fronterers durant mesos sense decidir si tenen dret a demanar asil o no”.

El recorregut de la manifestació

La manifestació ha passat per diversos carrers del barri del Raval fins a arribar als Jardins de les Voltes de Cirés, a l’avinguda de les Drassanes amb el carrer Nou de la Rambla. En aquest punt, les persones que acaben el dejuni de Ramadà han fet un petit refrigeri i també s’han fet parlaments.