Barrejar alcohol amb begudes energètiques provoca una falsa sensació de seguretat, que predisposa a conduir embriagat i, per tant, incrementa les possibilitats de tenir un accident. Així ho conclou un estudi de l’Hospital del Mar i de l’Institut de Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol en què han analitzat el comportament i reaccions de 16 voluntaris joves després de consumir diferents begudes. Els investigadors també alerten que la combinació també pot afavorir les intoxicacions en les persones amb menor tolerància a aquestes begudes.

L’alt contingut de cafeïna de les begudes energètiques redueix l’efecte sedant de l’alcohol, tot i que es mantenen els efectes negatius sobre la capacitat per conduir. És a dir, que tot i no estar en condicions de conduir per la ingesta d’alcohol, l’individu està més predisposat a fer-ho.

El fet de barrejar-les fa que se sospesin pitjor les condicions per saber si es pot conduir o no.
Clara Perez-Mañá, autora principal de l’estudi

Concentracions d’alcohol i cafeïna més elevades

El consum d’alcohol amb begudes energètiques està molt de moda entre els joves. Per això, els investigadors han posat el focus en aquest grup d’edat amb una mostra de 16 voluntaris joves a qui han subministrat diferents begudes: només alcohol, alcohol barrejat amb begudes energètiques, només begudes energètiques o aigua.

Després de la ingesta, se’ls va sotmetre a diverses proves per analitzar-ne l’estat i rendiment, així com a analítiques per comporvar les concentracions d’alcohol i cafeïna en sang.

Aquestes begudes no contraresten els efectes perjudicials de l’alcohol sobre diferents habilitats relacionades amb la conducció, com és el temps de reacció o la coordinació entre vista i motricitat.
Clara Perez-Mañá, autora principal de l’estudi

Augmenta el risc d’intoxicacions

El resultat de les anàlisis també va revelar que les concentracions d’alcohol en sang són més elevades quan es consumeix alcohol amb begudes energètiques. I també augmenta la concentració de cafeïna perquè l’alcohol inhibeix la capacitat d’eliminar-la.

Tot plegat, suposa un risc afegit per aquelles persones que tenen una baixa tolerància a aquestes substàncies perquè pot afavorir les intoxicacions.