L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) veu amb bons ulls els ajuts que ha anunciat el Govern espanyol per pagar la calefacció i la factura de la llum, però considera que no són suficients i lamenta que moltes persones en quedaran fora. Ho ha explicat en una entrevista al programa ‘bàsics’ la seva portaveu, Maria Campuzano.

Pendents de conèixer-ne els detalls, que espera que es publiquin al BOE aquest dimecres, reclama que es busquin solucions a llarg termini i no “pedaços” i que es demani responsabilitat a les empreses elèctriques “que no paren de fer créixer els seus beneficis”.

L’Aliança contra la Pobresa Energètica, a més, tem que aquests descomptes tinguin un impacte relatiu sobre les factures que paguen les famílies: “Són descomptes sobre preus que no paren de pujar, haurem de veure si representen una baixada o mantenir el que pagaven fins ara”.

Entrevista a Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica

Mira l’entrevista completa

90 euros per a la calefacció

La bonificació aprovada pel govern central també preveu una ajuda de 90 euros per pagar la calefacció. Però, de nou, l’APE considera que la mesura és insuficient. De fet, Campuzano explica que l’anomenat bo social tèrmic ja es va aplicar el 2019 i que no va resoldre el problema. Critica que es torni a aplicar la mateixa mesura sense haver-ne avaluat l’impacte.

“Hi ha molta més angoixa”

La portaveu de l’APE també ha explicat que les pujades constants del preu de l’electricitat i la presència d’aquesta qüestió als mitjans generen angoixa a moltes persones: “Moltes famílies fan uns esforços titànics per reduir els consums i això té impactes en la salut“, diu.

A més, moltes comercialitzadores elèctriques aprofiten l’ocasió per intentar vendre a aquestes famílies tarifes de preu fix oferint-los la tranquil·litat de saber què pagaran cada mes. Però Campuzano alerta que les famílies que s’acullen als ajuts socials per a l’electricitat han de tenir la factura vinculada al mercat lliure. Explica que només complint els requisits per poder-se acollir a aquests ajuts s’asseguraran de pagar la factura més baixa possible.