A les 18.30 h s’activarà el dispositiu. En aquell moment, agents de l’Àrea de Recursos Operatius, l’Àrea de Brigada Mòbil, i policies uniformats i de paisà de la Unitat de Seguretat Ciutadana començaran a prendre posicions molt a prop d’on previsiblement més gent es concentrarà si el Barça guanya la Lliga: la plaça de Catalunya. Una presència preventiva per dissuadir l’actuació dels vàndals, que en massa ocasions han aprofitat la gentada per cometre amb impunitat destrosses a comerços i mobiliari urbà de la part alta de la Rambla i els entorns. Així, de pas, es vol generar confiança als botiguers, que, perquè temen el pitjor, sovint abaixen la persiana abans de l’hora prevista.

Aquest desplegament es farà abans que es conegui el resultat del partit que enfrontarà el Barça amb l’Atlètic de Madrid, i només si s’intueix que l’equip blaugrana té a les mans el campionat domèstic es posarà en marxa la segona fase del pla dissenyat pels Mossos. A les 19 h, es tallarà la circulació de vehicles al carrer de Pelai entre plaça de la Universitat / Balmes i la Rambla, per bé que sí que es permetrà l’anar i venir de vianants per les voreres, amb controls “permeables i dinàmics” a les persones que vulguin entrar a la zona de seguretat. Depenent de la quantitat de gent que s’hi desplaci es decidirà si finalment es tanca aquest accés. Això, però, serà a partir de les 20 h, quan el matx ja hagi acabat. S’ha previst, a més, col·locar contenidors de vidre per evitar que ampolles i objectes diversos s’introdueixin a la celebració.

El comerç, crític amb l’horari del futbol

A part de la preocupació òbvia que, tenint en compte els precedents, tenen els comerciants pel que pugui passar, hi ha irritació per l’horari en què s’ha decidit programar el Barça-Atlètic, a les 18 h. Des de la Fundació Barcelona Comerç es considera un “greuge” que coincideixi amb l’horari d’obertura dels establiments, just quan assegura l’entitat que “reben bona part dels compradors del cap de setmana”. Per aquesta raó, Barcelona Comerç preveu una davallada de les vendes “molt important”.