Front comú de la comunitat educativa. Aquest dissabte, centenars de persones s’han mobilitzat per reclamar més inversió en l’educació pública. Sota el lema “Ara toca educació pública. Volem el 6 %”, s’han manifestat pel centre de Barcelona. La manifestació ha començat a les 17 h a la plaça de la Universitat i ha finalitzat a la plaça de Sant Jaume, davant de la Generalitat. I és que els sindicats han volgut fer aquesta protesta justament ara que hi ha sobre la taula la possiblitat d’aprovar uns nous pressupostos.
Segons la Guàrdia Urbana han participat en la manifestació al voltant de 600 persones.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Vaga el 29 de novembre a l’educació pública” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/vaga-educacio-29-novembre/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]
Què reclamen?
Des de la comunitat educativa, formada per pares, mestres i estudiants, reclamen una major inversió en el sector. Demanen que s’inverteixin un 6 % del PIB,tal com marca la LEC a partir del 2018. La inversió actual en educació a Catalunya està al voltant del 3% del PIB i la mitjana europea se situa en el 5 % . Es queixen que actualment, l’educació només representa el 2,04 % del PIB a Catalunya.
El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) considera que un augment inferior a 500 milions en el pressupost de 2019 per a educació seria “inacceptable”. Aquesta xifra suposaria un increment del 10 %, el mateix que va haver fa dos anys.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El govern assumirà el curs que ve la gestió dels menjadors escolars” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/menjadors-escolars-decret-gestio-generalitat/|||” css=”.vc_custom_1540210391676{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]
Amb aquest augment d’inversions asseguren que es podrien portar a terme una reducció de les ràtios a les classes, recuperar l’hora lectiva pendent, cobrir les baixes i permisos de tot el personal docent des del primer dia, aconseguir la conversió de substitucions d’un terç a mitja jornada i estabilitzar el personal interí, garantint-ne la continuïtat i reduint la precarietat.
El 17 de novembre manifestació a les cinc de la tarda a Plaça Universitat. El 29 de novembre Vaga a l’Ensenyament Públic. #Vaga29N #VolemEl6PerCent #FetsNoParaules pic.twitter.com/5PUtJiKE7D
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) 5 de novembre de 2018
Entre els motius de la mobilització també hi ha el malestar de la comunitat educativa pel decret de menjadors, que preveu que la Generalitat gestioni aquest servei. Els principals sindicats i la FaPaC rebutgen aquesta nova normativa que es posarà en marxa el curs que ve. Asseguren que aquesta nova gestió només afavorirà les grans empreses. A més pateixen perquè la qualitat del menjar a les escoles baixi.
Quines denúncies fan?
El MUCE demana fer marxa enrere en les retallades aplicades des del 2010 i que, denuncien, han comportat “una aturada en el desenvolupament del sistema públic”. Consideren també que han provocat la “cronificació de la segregació i la desatenció a la diversitat”. També coincideixen que el sistema educatiu és cada “cop més neoliberal i menys democràtic.”
Sindicats, professors i famílies denuncien que les retallades no s’han recuperat i que han implicat un increment insuficient de les plantilles i una massificació de les aules. Des d’USTEC-STEs assenyalen que caldrien 7.200 professors nous per fer marxa enrere en els efectes de les retallades.
Lamenten també la falta de planificació en la creació de places, especialment a la formació professional.
Qui convoca la manifestació?
La manifestació ha estat convocada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa. Formen part del MUCE els sindicats de mestres USTEC-STEs, CCOO, UGT i CGT, els d’estudiants SEPC, SE, Ajec, AEP i Front d’Esquerres, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, l’Associació Rosa Sensat, FaPaC, Fapaes i Catalunya Laica.
Vaga educativa el 29-N
Però aquesta no és l’única convocatòria respecte a educació. El malestar dels sindicats educatius, USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT, s’ha concretat en la convocatòria d’una nova vaga per al proper 29 de novembre per denunciar els efectes de les retallades i el deteriorament de les condicions laborals del professorat. Amb aquesta mobilització volen denunciar “el greu deteriorament de l’ensenyament públic”, que atribueixen a l’infrafinaçament educatiu.