Els sindicats educatius, estudiantils i famílies s’han concentrat aquest dissabte en una manifestació al centre de Barcelona en defensa del català a les escoles i instituts de Catalunya. Segons la Guàrdia Urbana, 1.700 persones han començat la marxa a les 18 h a la plaça de Sant Jaume, amb l’objectiu d’arribar fins a les portes del Parlament de Catalunya, al Parc de la Ciutadella, tot baixant per la via Laietana.

D’aquesta manera, els convocants han volgut fer visible el malestar per l’acord polític de la Generalitat que reconeix el castellà com a llengua vehicular als centres educatius. La portaveu del sindicat USTECIolanda Segura, ha demanat que la responsabilitat caigui sobre el Departament d’Educació i ha alertat que la sentència no respon a cap criteri pedagògic.

Les entitats que han convocat la manifestació afirmen que l’acord aconseguit per ERC, PSC, En Comú Podem i Junts —formació que s’ha desmarcat en espera de més consens social— posa “punt final al model d’immersió lingüística a Catalunya“, que “s’ha anat desmantellant progressivament en els últims anys”. Afegeixen que “desprotegeix els docents de possibles denúncies o pressions” en traslladar “als centres la competència per determinar percentatges per a cada llengua”. L’acord situa el castellà per primer cop com a llengua vehicular a l’ensenyament, no fixa percentatges i dona als centres la potestat per aplicar la mesura en funció de la seva realitat sociolingüística.