“Tenim una dècada per salvar el planeta. Si d’ara fins al 2030 no reduïm dràsticament les emissions contaminants, en un 45 % en relació amb el 2010, provocarem uns efectes irreversibles en el sistema natural i també un impacte catastròfic en el sistema socioeconòmic“. Així de taxatiu ha estat el catedràtic de geografia física de la UB Javier Martín Vide en una entrevista al ‘btv notícies vespre’, de betevé.

Els quatre escenaris climàtics possibles

Els experts treballen amb projeccions possibles de com evolucionarà el clima, que es calculen tenint en compte la tendència actual. Segons Martín Vide, dels quatre escenaris possibles n’hi ha un de bo, “en què fem bé les coses”. Per exemple, “amb una transició ràpida dels combustibles fòssils cap a les energies sostenibles”, i que comportaria que el planeta es torni a apropar a un estat d’equilibri natural.

Els altres tres escenaris són, d’alguna manera, “preocupants”, segons el catedràtic. Dos són intermedis, en què intentem canviar els modes de vida d’una manera progressiva però tot i així superem els dos graus d’escalfament global. El quart, i més alarmant, és el que succeirà si la humanitat segueix consumint combustibles fòssils al ritme actual i segueix creixent el consum econòmic global. Aquest escenari comportaria un augment potencial de la temperatura planetària de fins a quatre graus en poques dècades i tindria “conseqüències nefastes” per a la humanitat.

Martín Vide recorda que “un grau d’augment de la temperatura suposa un canvi substancial de tot el sistema climàtic” i que “en el passat geològic hi va haver molt pocs episodis amb una variació de temperatura com aquesta”. Tot i això, confia que els governs posaran en marxa “accions ràpides” i que “estarem entre el primer i el segon escenari” i “no arribarem a superar els dos graus”.

Els efectes a Barcelona

El canvi climàtic s’està fent notar a Barcelona, amb nits d’estiu cada cop més tòrrides i amb mínimes entre els 20 i 25 graus. El catedràtic de la UB alerta que l’efecte conegut com a “illa de calor” que es viu al centre de la ciutat fa que durant moltes nits “no es pot descansar correctament i això afecta l’organisme, sobretot de les persones grans, que es debiliten”.

Martín Vide també assenyala el problema que suposarà l’augment del nivell del mar. “A les platges de Barcelona augmenta el nivell entre tres i quatre mil·límetres cada estiu i això vol dir tres centímetres en una dècada, i un pam i mig en un segle. Això és molt perillós”, sentencia.

Com posar-hi remei

Segons l’expert, el ministeri, la conselleria i els ajuntaments tenen consciència del problema i estan prenent mesures “en la bona direcció”, com per exemple la zona de baixes emissions. Javier Martín Vide hi afegeix que cadascun de nosaltres pot contribuir a reduir el consum i les emissions amb petites decisions quotidianes com tancar els llums quan no es necessiten, estalviar tanta aigua com es pugui, o optar per la mobilitat activa o el transport públic sempre que no sigui imprescindible utilitzar el vehicle privat.