La comunitat educativa ha tornat a sortir al carrer aquest dissabte, 14 de maig, per manifestar-se contra la gestió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray i demanar-ne el cessament. Un miler de participants s’han concentrat a les 12 h a la plaça de la Universitat i han participat en la marxa que ha acabat al Parc de la Ciutadella, on s’hi han fet activitats reivindicatives. El lema escollit per a l’ocasió, en la recta final del curs 2022-2023, és “La comunitat educativa diu prou! Per una escola pública de qualitat“.

La manifestació l’han convocada els sindicats del sector: USTEC-STEs, CCOO, el Sindicat de Professors de Secundària, la Intersindical-CSC i la CGT (tots excepte la UGT i l’USOC, que no hi participen). Per primera vegada també s’hi sumen les famílies, representades per l’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes), i el Sindicat d’Estudiants. Tot plegat a les portes, també, de quatre noves jornades de vaga en la recta final de curs.

Sindicats, famílies i estudiants s’uneixen

La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha insistit en la importància que les famílies també s’hagin adherit a aquesta convocatòria: “Cambray sempre diu que som els sindicats qui estem en contra, ara veiem que som tota la comunitat educativa.” En aquest sentit, la Belén Tascón, presidenta de l’aFFaC, ha destacat que les famílies surten al carrer per demanar al govern que desplegui el Decret d’Escola Inclusiva, pendent des del 2017, i ha criticat què “des de llavors s’està deixant fora alumnat vulnerable”. Tascón s’ha enorgullit de la feina que fan les AFA i AMPA explicant que sense les famílies “les escoles no funcionen”, perquè fan la feina d’extraescolars i acollides, entre d’altres.

Estem aquí per reclamar una escola pública, amb recursos de veritat i en català
Núria Pastor portaveu Intersindical

Des del Sindicat d’Estudiants destaquen, per exemple, l’increment de les taxes, l’augment de les ràtios o els preus de la formació professional. El portaveu, Oriol Gonzàlez, insisteix que la unitat educativa és indispensable “pels atacs que ens estan fent”. A més, els sindicats també demanen a la conselleria que defensi la immersió lingüística i el català a l’escola. Recentment el TSJC ha ordenat a Cambray que executi de manera immediata la sentència del 25 % de castellà.

Noves aturades convocades i una vaga indefinida a l’horitzó

En un moment de màxima tensió amb el departament d’Educació, els sindicats mantenen el pols al govern i treballen ja en noves aturades. Des de la CGT, Montse Minguella, ha advertit al govern que les protestes continuaran i ha assegurat que “el curs que ve serà un curs de conflicte si no es soluciona”.

Passat el migdia, la protesta s’ha convertit en una jornada reivindicativa amb una paella popular i un reguitzell de xerrades i debats al voltant de temes clau com la lluita contra la segruegació o els canvis que implicarà el nou currículum. La jornada també ha comptat amb activitats infantils per a les famílies que han participat a la manifestació, com un taller de circ i un espectacle d’animació.

Nova vaga a l’ensenyament al maig i al juny

La marxa s’ha convocat pocs dies abans que arribi la nova tongada de vagues a l’ensenyament. Són els dies 17 de maig, de 8 a 10 h; el 25 de maig, tot el dia; el 2 de juny, de 8 a 10 h, i el 9 de juny, tot el dia. Els docents fan una crida a aturar l’activitat i repetir les mobilitzacions dels cinc dies de vaga del març. Es tornaran a programar manifestacions als carrers el 25 de maig i el 9 de juny, en què la vaga a les escoles s’allargarà tota la jornada.

Comparteix a: