L’Observatori contra l’Homofòbia ha sentenciat “absolut rebuig i indignació”, en una de les primeres piulades de rebuig a la llibertat provisional per als cinc membres de La Manada, condemnats a nou anys de presó per abusos sexuals a una jove durant els Sanfermines del 2016. A mesura que ha anat avançant la tarda, més organitzacions i ciutadans hi han dit la seva. Moltes, fent crides a manifestar-se a Sant Jaume. A dos quarts de vuit del vespre, un miler de persones ja s’hi concentraven.

Alguns polítics també s’hi han pronunciat. Des del govern municipal, el tinent d’aldalde Jaume Asens ha retret que “per posar urnes, nou persones sense judici però a la presó”, i ha afegit que “per una salvatge agressió sexual, els de La Manada condemnats a nou anys, però en llibertat”. El líder d’ERC a l’Ajuntament, Alfred Bosch, ha dit estar “en estat de xoc”. I ha afegit: “Algú em pot explicar on és la justícia a l’estat espanyol?”.

Des del PDeCAT ha fet una piulada l’alcaldable del partit, Neus Munté, en què ha lamentat que “la justícia ens deixa soles”, mentre que la regidora del PSC Montserrat Ballarín ha parlat de “pronunciaments judicials que costen de digerir”. La regidora de la CUP Eulàlia Reguant ha estat breu amb el missatge següent: “Vergonya, ràbia, sense paraules. Ganes de cridar. Ganes de plorar”, ha dit.

En àmbit català, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha dit que la decisió de l’Audiència de Navarra demostra “com el masclisme perdura i com la seguretat de les dones és inexistent”, i el president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat: “Persones innocents sense judici a la presó i agressors sexuals condemnats en llibertat.”

És evident què la llibertat de #lamanada explica com el masclisme perdura i com la seguretat de les dones és inexistent. #vergonya #masclismequeensmata

— Ester Capella Farré (@estercapella) 21 de juny de 2018

La CUP ha estat la formació que s’ha mostrat més contundent amb la decisió de l’Audiència de Navarra i, a través d’un comunicat, ha demanat “organitzar la ràbia”. Els cupaires reivindiquen “l’esperit de la vaga feminista del 8 de març” i demanen “autoorganitzar-nos per respondre amb contundència a un sistema judicial i a un Estat que ens vol callades, atemorides i submises”.