El protocol està dotat amb més de 330.000 euros i s’aplicarà de forma progressiva. Ha estat elaborat amb l’ajuda de més de 180 professionals i amb el suport de l’Associació Catalana de Llevadores i la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia. La principal novetat és que en casos en què sigui necessari es realitzarà una analítica per detectar anomalies cromosòmiques en el fetus. Fins ara, es feia a través de proves com l’amniocentesi. El Departament de Salut calcula que amb aquesta prova  es podran evitar més de 1.000 procediments invasius a l’any: prop de 1.000 biòpsies de còrion i unes 200 amniocentesis. De fet, un dels objectius del Pla de salut 2016-2020 és desmedicalitzar l’atenció a l’embaràs tant com sigui possible. La prova ha de permetre detectar de forma precoç anomalies cromosòmiques, com la síndrome de Down, la de Patau o la d’Edwards.

El protocol preveu avançar les primeres visites de l’embaràs. Fins ara es feia abans de les 12 setmanes i ara serà abans de les 10 setmanes de gestació. Una altra de les novetats és que s’eliminarà el cribratge universal en algunes determinacions, com ara la toxoplasmosi, per a les quals no hi hagi evidència.

La detecció de la diabetis i la prevenció de la salut mental

També hi ha novetats pel que fa a la detecció de la diabetis gestacional. En el cas de les dones amb factors de risc, és a dir, amb antecedents de la malaltia o obesitat, s’avança al primer trimestre el test de cribratge per detectar-la a temps. Fins ara es feia a partir del segon trimestre. El protocol també un cribratge sistemàtic per detectar estats depressius i ansiosos de les mares, també durant el postpart. Es calcula que una de cada quatre embarassades podria patir un problema de salut mental i una de cada 10, una depressió després de parir. A més, els professionals oferiran un qüestionari a totes les gestants, per detectar possibles situacions de violència masclista.

Natalitat a la baixa

Durant el 2017 van néixer a Catalunya 67.118 nadons, un 20 % menys que fa 10 anys, i les mares són cada vegada més grans. Segons dades del Departament de Salut, a Catalunya l’any 2016 el percentatge de gestants amb edats de més de 34 anys se situava al voltant del 40 %. Els especialistes afirmen que això pot suposar més dificultats durant el part i un percentatge més alt de cesàries. A Catalunya, se situa al voltant del 27 %.  Per altra banda, creix el nombre de dones que opten per l’alletament matern. Un 87, 5 % donen el pit a als nounats en néixer.