Una de les 10 propostes guanyadores del concurs de cobertes verdes de Barcelona és la de l’edifici del carrer de Balcells, 41. La veïna Maite Ninou va decidir presentar el projecte per estendre el verd que ja havia començat a arrelar fa 10 anys en un jardí de la primera planta del mateix edifici. Amb aquesta experiència prèvia, “quan vam descobrir aquest concurs de l’Ajuntament i que pagaven un 75 % del cost, vam dir, aquesta és la nostra, ara o mai”, explica.

En un curs de permacultura de Can Masdeu, la Maite va contactar amb una arquitecta i un expert en horts i cultius d’aquaponia, la Maia i el Xavi. Aquest vincle els va portar, cadascú en el seu àmbit, a aportar les idees pel projecte.

Hort, aquaponia i plaques fotovoltaiques

La superfície a treballar són gairebé 100 metres quadrats a la terrassa i el pressupost són uns 80.000 euros. El projecte es basa en la idea d’un ecosistema vertical que neix en el jardí de la primera planta i s’estendrà fins al terrat. A la coberta hi haurà un hort, plantes aromàtiques, un sistema particular de cultiu que combina plantes i peixos (l’aquaponia) i plaques fotovoltaiques.

També hi haurà un sistema de recollida d’aigües, plantes lliscants per cobrir part de la façana, arbustos per parar el vent i es potenciarà la biodiversitat. La Maite fa temps que treballa amb les aus al jardí i ara ho continuarà fent al terrat: “Com que ja havia començat, sabia quin tipus d’animals podíem potenciar. En ser veïna els veig i sé que, per exemple, els falciots venen al juny, orenetes i pardals”.

Un terrat obert al barri

L’objectiu és que sigui un terrat productiu i a la llarga es vol convidar al barri. Per la Maia, de l’estudi d’arquitectura natural Renadivola, tot i que és una terrassa privada, “obrir-la al barri per formar a més persones és molt important que cadascú a la ciutat es faci responsable de què pot aportar en l’àmbit ecològic”.

Ara queda adaptar el projecte a les normatives municipals i a finals d’any hi haurà un nou espai verd a Gràcia.