(ACN/Redacció) El Consell de Ministres ha autoritzat aquest dimarts el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a licitar la transformació i ampliació de l’estació de Sants per 175,8 milions d’euros. Es tracta de la primera fase del projecte, que inclou l’ampliació de l’edifici, la recuperació de la plaça dels Països Catalans i l’adequació dels espais d’aproximació a l’estació.

Amb tot, la superfície de l’edifici destinada als viatgers d’alta velocitat (AV), Rodalies i llarga distància creixerà més d’un 30 % i s’hi afegiran accessos nous per a bicicletes, patinets i vianants. També s’hi incorporaran una sala d’embarcament per als serveis d’AV i un accés nou per a Rodalies. La inversió global per transformar l’estació de Sants és de 410 milions d’euros.

L’estació creix pel costat de la plaça dels Països Catalans

El primer dels projectes d’aquesta fase licitada inclou l’ampliació de l’estació pel costat de la plaça dels Països Catalans. Es construirà una sala d’embarcament per a l’alta velocitat per donar resposta a l’actual i futur increment de viatgers després de l’entrada en servei de dos operadors més (Ouigo i Iryo), a banda de Renfe. A Rodalies, s’habilitarà un accés des de la plaça i també es reordenaran els fluxos de sortides.

Segons detalla el ministeri, es crearan tres nivells superiors en l’àmbit de l’alta velocitat, amb una zona d’embarcament i accés directe a les andanes, sales d’espera i espais per a ús intern. A més, s’obriran dos accessos —mar i muntanya— que connectaran amb l’estació de busos i metro i els vestíbuls de l’AV i Rodalies. El vestíbul, d’uns 18.000 m², es reordenarà i s’hi obriran zones comercials i d’atenció al viatger.

Més espai dedicat als viatgers

L’espai dedicat als viatgers de l’alta velocitat creixerà dels 3.700 m² actuals als 10.220 i a Rodalies, de 2.600 a 4.400 m². Les estimacions del Govern apunten que Sants podria registrar 74,7 milions de viatgers el 2030, un 28 % més que les previsions inicials.

Recuperar la plaça dels Països Catalans

Pel que fa a la recuperació de la plaça dels Països Catalans, d’uns 9.600 m², se’n rehabilitaran i reconstruiran els elements originals, amb la incorporació de zones de jocs infantils, verdes i de descans. A més, s’actuarà en 8.400 m² addicionals per habilitar un espai per a vianants, actualment ocupat per vehicles.

Per acabar, el tercer projecte adequarà els espais propers a l’estació, tant per a vianants com per a vehicles, i reordenarà l’espai al voltant dels futurs accessos. A la façana de l’espai muntanya, s’habilitarà un itinerari per a vianants que connectarà la plaça dels Països Catalans amb Joan Peiró i donarà accés a l’estació de busos. A l’altre costat, a la banda mar, es traslladarà l’espai per a vehicles privats, taxis i autobusos a un nou vial definit per l’Ajuntament de Barcelona.