Rentaplats

(ACN) El preu de la llum a l’Estat superarà aquest dijous novament el seu rècord històric per quart dia consecutiu. Segons les últimes dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), l’import mitjà del MWh d’aquest dijous se situarà en els 115,83 euros, gairebé dos euros més respecte el preu d’aquest dimecres (113,99 euros per MWh).

La pujada es produeix just abans que arribi l’onada de calor prevista per als pròxims dies, un fenomen que pot disparar encara més la demanda d’electricitat i, com a conseqüència, seguir incrementant el preu de la llum.

La llum més cara de la història

En menys d’un mes, l’electricitat a l’Estat ha registrat els sis imports més cars de la història. En aquest període tots els preus han estat per sobre els 106 euros per MWh. Està previst que el moment en què serà més car utilitzar els electrodomèstics serà de vuit a nou del vespre, quan la llum valdrà 130 euros per MWh.

De fet, en la franja de 19.00 h a 22.00 h, l’import del MWh es mantindrà per sobre els 128 euros. Per altra banda, els mínims es registraran entre les quatre i les cinc de la matinada i entre les quatre i cinc de la tarda, amb preus de 105,5 euros per MWh i 107 euros per MWh, respectivament.

En un any es triplica el cost pel minorista

En comparació al mateix període de l’any anterior, quan l’import del MWh era d’uns 40 euros, el preu de la llum per als usuaris minoristes, gairebé s’ha triplicat. Cal recordar que, llavors, el consum era inferior a l’actual a causa de les restriccions per la pandèmia.

Pel que fa al preu majorista de l’electricitat, aquest s’ha doblat respecte a finals de desembre, segons indicava aquest dimarts un informe del Banc d’Espanya. Tot plegat s’ha traduït en un increment del 22,3% en el rebut de la llum dels consumidors acollits a la tarifa PVPC. L’increment del preu de la llum només afecta a aquest grup de consumidors, ja que els que tenen contractada una tarifa de mercat lliure paguen un import fix cada mes.

Causes de l’encariment

El Banc d’Espanya assenyalava en un informe que un 70% de l’increment de la factura de la llum es deu a l’encariment dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2) i a l‘augment del preu del gas, la matèria primera que utilitzen les centrals de cicle combinat per generar electricitat. Alhora, els ciutadans espanyols són uns dels més afectats per aquests factors, ja que prop del 40% dels consumidors tenen una tarifa PVPC, un percentatge superior en comparació amb altres països.