Les fortes ratxes de vent i la pluja han esguerrat la Diada de Sant Jordi 2022 a moltes llibreries. Algunes parades han volat i els llibres han acabat molls a terra. Alguns llibreters denuncien la falta de previsió de l’Ajuntament. Consideren que davant el pronòstic meteorològic s’haurien d’haver pres mesures i haver proporcionat carpes més resistents pel temporal de vent.

“Vam viure moments molt angoixants amb una logística molt difícil i pocs materials de suport”, explica la Laia Salvador, de la llibreria La Carbonera del Poble-sec. Des d’aquest espai agraeixen el suport de la gent que les va ajudar eixugant els llibres i aixecant els tendals que havien caigut, però retreuen al consistori barceloní les conseqüències del que consideren una mala previsió: “Fa una setmana que s’anuncia pluja i la falta d’infraestructures als carrers de Barcelona ha fet encara més greu aquesta situació”.

“Un mal Sant Jordi pot suposar haver de baixar la persiana”

Des de La Carbonera també destaquen que “tenir un mal Sant Jordi pot suposar haver de baixar la persiana, perquè a Sant Jordi ens juguem una tercera part de la facturació anual“. Pel que fa a pèrdues, la Carbonera encara no les ha pogut calcular, però la llibreria infantil i juvenil Sendak assegura que ha perdut entre 150 i 200 llibres. Des d’aquest establiment diuen que Sant Jordi “és una festa preciosa”, però consideren que “no pot ser que et juguis la major part de les vendes en un dia”.

També l’Editorial Llibres de Delicte van perdre un centenar de llibres. En aquest cas, comenten que són una editorial petita i que han perdut la principal facturació de l’any. Un fet que els pot afectat al funcionament de l’editorial, ja que amb els ingressos de Sant Jordi podien continuar produint. També la Llibreria Medios ha perdut un 50 % dels llibres que tenia a la parada.

En tot cas, des del Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre de Catalunya estan demanant a les llibreries afectades la quantitat de les pèrdues per poder cobrir-les. També l’Ajuntament de Barcelona buscarà solucions per compensar les pèrdues dels llibreters. De fet, aquest dilluns a la tarda han convocat a la Cambra del Llibre de Catalunya i als gremis (editors, llibreters i Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya) per analitzar danys a Barcelona.

Més comandes l’endemà de Sant Jordi

El que sí han notat des de l’Editorial Llibres de Delicte és que durant aquest diumenge han començat a rebre més comandes de llibres a través d’internet. Per aquest motiu, agraeixen el suport de la gent.