El separador cel·lular d'última generació permetrà a aquest laboratori fer de forma automàtica i més ràpida tasques que ara han de fer manualment. A més, permetrà, amb petites mostres dels pacients, obtenir molta més informació. LAURA PALOMO, investigadora de l'Institut de Recerca Josep Carreras "És una màquina que el que ens permet és a partir de les mostres dels pacients, ja sigui a través de sang perifèrica o de moll de l'ós, separar els diferents subtipus cel·lulars, llavors això ens interessa perquè així podem separar de cada pacient mostres tumorals i les mostres que podem utilitzar com a control per poder saber quines diferències hi ha i que és el que tenen d'especial les cèl·lules tumorals pel que fa a la genètica o amb altres tècniques." Un pas endavant que facilitarà la feina dels investigadors però sobretot que pot donar més resultats. Perquè de reptes a curt termini en tenen i no són pocs. FRANCESC SOLÉ, responsable científic de l'Institut de Recerca Josep Carreras "Volem conèixer el canvi genètic de la cèl·lula tumoral, comparat amb la de la cèl·lula normal i que ens permeti explicar per què tens una leucèmia o una altra, inclús per què tens un pacient que té una leucèmia i un va molt ràpid i un va molt lent. Si coneixem els canvis genètics de la cèl·lula tumoral podrem explicar millor aquests mecanismes d'evolució del pacient." Els científics asseguren que a la darrera dècada la recerca ha avançat molt però reconeixen que els resultats encara són poc visibles en els pacients. "En els pròxims deu anys aquests índex de recuperació seran molt més espectaculars i molt més ràpids, crec que hem d'avançar bastant més de cara a curar més pacients. Coneixem cada cop millor la malaltia però això traduït a tractaments per curar millor, encara n'estem una mica lluny." Un objectiu ambiciós si és té en compte que cada any a l'estat espanyol es diagnostiquen 5.000 nous casos de leucèmia.

La plaça dels Àngels ha estat l’escenari escollit per la Fundació Josep Carreras per fer l’acte final de la Setmana contra la Leucèmia. Després de set dies de màxima activitat, aquest dissabte uns 50 participants han tornat a demanar la solidaritat dels ciutadans amb una campanya de donació de fons i d’enviament de SMS que finalment ha recaptat més de 49.000 euros. Per dinamitzar la jornada, els participants han portat globus amb il·lustracions de missatges de text i els han agrupat dins d’un globus gegant, d’on ha sortit la màquina màgica, una metàfora que fa referència al nou equipament que suposarà un avanç en els tractaments de la leucèmia.

Els diners es destinaran a un separador cel·lular que facilitarà la feina dels investigadors que fan recerca sobre la leucèmia, i ajudarà a millorar-ne els resultats. La nova maquinària és un equipament d’alt rendiment basat en la separació immunomagnètica que permet fer de manera automàtica i més ràpida tasques que fins ara es feien manualment. A més, permet, amb petites mostres dels pacients, obtenir-ne molta més informació.

Aquesta eina segurament facilitarà aconseguir els nous reptes que s’han marcat els científics per als propers anys. El responsable científic de l’Institut de Recerca Josep Carreras, Francesc Solé, explica per exemple que estan treballant per conèixer el canvi genètic de la cèl·lula tumoral, comparat amb el de la cèl·lula normal. Això els permetrà explicar per què tens una leucèmia o una altra, o fins i tot per què la leucèmia avança molt més de pressa en uns pacients i més lenta en altres.

Els científics asseguren que a la darrera dècada la recerca ha avançat molt, però reconeixen que els resultats encara són poc visibles en els pacients. Creuen que la propera dècada, si la investigació avança com està previst, bona part de la recerca es podrà aplicar en pacients i l’índex de curació pujarà.