La trobada, amb el títol ‘Les altres víctimes i el seu paper en el nou escenari’, ha servit per donar la veu a les víctimes del conflicte que no acostumen a parlar. Karmen Galdeano, Gorka Landaburu o Verónica Portell han exposat el dolor experimentat per la violència a Euskadi des de les seves experiències personals i la seva visió de quin és el camí per sortir del conflicte i avançar cap a una convivència pacífica que pugui acabar en reconciliació.

Tots han coincidit en la necessitat que es reconegui el patiment i la violència generada per totes les parts, tant des d’ETA com des de l’Estat, perquè es pugui iniciar el procés cap a una veritable pau. Demanen que es tiguin en compte totes les visions del conflicte i que no es faci un pacte per l’oblit per evitar que la història es torni a repetir.

En aquest sentit el portaveu de Sortu, Pernando Barrena, que també ha participat en el debat, ha demanat disculpes pel possible dany causat des de l’esquerra abertzale a les víctimes d’ETA i ha demanat la creació d’una comissió de la veritat amb la implicació d’actors internacionals, dels governs i de la societat civil perquè ajudi a la consolidació de la pau.