Com sol fer un cop per setmana, la Rosa ha anat a visitar la Pilar i l'Adela, dues germanes de 83 i 84 anys. És voluntària d'Avismón, una associació que treballa per combatre la soledat de la gent gran. No fa de cuidadora ni de mainadera, simplement ha decidit destinar un parell d'hores a conviure amb les dues germanes. PILAR REBULL "Veiem les novel·les i xerrem i estem bé, amb bona companyia, jo estic molt contenta. Jo de la Isabel n'estic contentíssima, no sé com explicar-ho." Asseguren que els ha canviat la vida, que la simple presència d'una tercera persona els alegra perquè, diuen, entre elles ja s'ho han explicat tot. PILAR REBULL "Home, és clar que t'animen! Però ells també tenen feina i tenen les seves coses, jo també ho comprenc. Com aquesta noia que ve de vegades. De vegades no ve i jo m'enfado i la meva germana em diu: 'Però per què t'enfades? No veus que són cinc i no pot acudir?' Però jo tot i això m'enfado." Els 250 voluntaris d'Avismón treballen amb més de 300 avis i àvies de la ciutat. Un problema, el de la soledat, que han notat que en els últims anys ha anat en augment. ROSA PUIG, voluntària d'Avismón "Hi ha persones, en el cas que estem aquí, que no tenen ningú però hi ha persones que sí que tenen fills, i també estan sols. I això crec que encara és pitjor. Perquè el que no té ningú, sap que no té ningú, però el que té fills i no et vénen a veure i no fan companyia..."

En l’últim any, Avismón ha notat un increment d’un 30% de les peticions per fer companyia a persones de la tercera edat. La majoria dels casos els vénen derivats dels Serveis Socials municipals o dels ambulatoris. L’associació, que tracta casos de gent gran amb pocs recursos, atribueix aquest increment no tant a un empitjorament econòmic de les persones grans que viuen soles, com dels seus familiars o coneguts que fins ara els prestaven ajuda.

Tot i que també té professionals dedicats al servei de neteja o encarregats de fer petites reparacions de la llar, la tasca principal dels voluntaris presencials d’Avismón és la de donar suport emocional a la gent gran, és a dir, dediquen unes tres o quatre hores a la setmana a visitar aquestes persones al seu domicili i a fer-los companyia.  No es tracta de fer de cuidador ni de mainadera, simplement d’invertir hores a conversar i escoltar, la millor forma, diuen, de combatre la soledat.

En els últims anys, la soledat de la gent de la tercera edat s’ha convertit en un problema social. A Catalunya es calcula que viuen soles prop de 150.000 persones grans. Precisament, Avismón ha estat guardonada juntament amb l’associació Amics de la Gent Gran amb els premis ACRA2012, atorgats per l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, per reconèixer-ne la tasca de millora del benestar i la qualitat de vida de les persones grans.