Protecció Civil ha activat en fase d’emergència el pla Inuncat a les comarques de la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Les inundacions generades arran de les pluges de les últimes hores, així com el desglaç de la neu, han desencadenat l’evacuació de 260 persones, el tancament d’escoles i càmpigs, i l’N-23, l’N-141, l’N-125, l’N-230 i la C-28 estan tallades al trànsit. Un camió de Fustes Sebastia s’ha encarregat, al llarg de tot el matí, d’extreure del riu els troncs que impedien el pas de l’aigua per Llavorsí.

[Imatge: Sergi Sebastia]

Els registres de tots els pantans catalans es troben al límit de capacitat, no només els de ponent. A més, les precipitacions de les últimes hores, i les que poden caure al llarg de tota la jornada d’aquest dimarts, poden empitjorar la situació de ponent i les Terres de l’Ebre.

A les comarques de Barcelona els registres hidrogràfics també presenten valors històrics, amb pantans gairebé al 100% de capacitat. La primavera plujosa que hem viscut aquest any, juntament amb el desglaç força significatiu de la darrera setmana, arran de la pujada de les temperatures, ha desencadenat que les conques internes de Catalunya es trobin al 96,49% de capacitat.

Concretament, per ordre de grandària, trobem que el dia 17 de juny, el pantà de Susqueda es trobava al 98% de capacitat; Sau, al 91%; la Baells, al 99%; la Llossa del Cavall, al 100%, Boadella, al 97% i Sant Ponç, al 99%.

Si comparem les dades, enregistrades per l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’estat dels envassaments d’enguany amb la mitjana de la darrera dècada es pot observar com a hores d’ara hi ha valors històrics, malgrat que els mesos de gener, febrer i març l’aigua embassada era inferior a la mitjana dels darrers anys.