Començava a apropar-se el bon temps quan agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van posar en marxa diversos dispositius al districte de Ciutat Vella. La feina s’ha fet durant els mesos de maig i juny a les zones on hi ha una major concentració de locals d’oci nocturn per tal de prevenir delictes que se solen cometre a l’entorn de les discoteques, bars musicals i “afters”. El dispositiu s’ha anomenat Eixos d’oci nocturn i s’ha subdividit en tres zones amb tres noms clau: Sabàtic, Front Marítim i Dystopia. L’objectiu és combatre els problemes de seguretat i convivència al barri Gòtic i la Barceloneta.

El dispositiu batejat com a Sabàtic s’ha centrat en la prevenció d’actituds incíviques a les sortides dels locals, com ara el consum de substàncies, el petit tràfic d’estupefaents i la prostitució a la via pública del barri Gòtic de la ciutat. En aquest operatiu hi ha intervingut de manera conjunta agents del cos de Mossos d’Esquadra de la comissaria de Ciutat Vella i agents de la Unitat Territorial de Ciutat Vella de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els agents, tant de paisà com uniformats dels dos cossos, han rebut el suport de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i de la Unitat Canina (ACSO) per tal d’inspeccionar simultàniament cinc establiments del barri Gòtic sud on es van realitzar controls i identificacions que han acabat amb sis persones detingudes per salut pública, cinc denúncies per consum d’estupefaents, tres denúncies per tinença d’arma blanca i 30, per incompliment de les ordenances municipals.

L’operació Front Marítim s’ha realitzat durant els quatre caps de setmana del mes de maig en els locals d’oci nocturn que es troben al passeig Marítim de la Barceloneta i els voltants. El desplegament policial en aquest cas ha estat ampli perquè, segons el comunicat dels Mossos d’Esquadra, calia tenir en compte que els delinqüents es desplacen cap aquesta zona d’oci nocturn perquè la concentració de bars i discoteques propicia l’acció delictiva. En l’operació hi ha intervingut un operatiu mixt de Mossos i Guàrdia Urbana, realitzant controls i identificacions que han acabat amb 24  persones detingudes: 10  per furts i 14 per delictes contra la salut pública. També s’han interposat tres denúncies per furts; 10, per tinença de substàncies estupefaents; 24, per infraccions de trànsit i 538, per incompliment de les ordenances municipals.

Per acabar, el dispositiu Dystopia s’ha portat a terme amb la finalitat de fer inspeccions administratives en nou locals del barri Gòtic sud. Aquest dispositiu ha estat motivat per l’aglomeració d’establiments d’oci nocturn que causen sorolls, actituds incíviques al carrer, baralles, consum i petit tràfic d’estupefaents que generen mal estar entre els veïns i per la concentració de fets delictius i denúncies administratives en aquesta zona. La unitat canina també ha participat en aquest dispositiu, en què s’han portat a terme inspeccions administratives dels locals, que ha conclòs amb nou detinguts (quatre, per delictes contra la Salut Pública; quatre, per furts i un, per ordre judicial). Igualment s’han produït sis denúncies administratives per tinença de substàncies estupefaents i 24, per incompliment de les ordenances municipals. En tots els dispositius, les denúncies per ordenances municipals han estat principalment per conceptes relacionats amb el consum de begudes a la via pública, fer necessitats fisiològiques al carrer, venda ambulant o conductes que pertorben el descans dels veïns.