Sota el nom de Sabàtic, el primer dispositiu es va realitzar el 10 de maig al barri Gòtic. L'objectiu: controlar l'incivisme a la sortida de locals d'oci nocturn, bars musicals i "afters". L'operatiu va acabar amb sis detinguts i diverses denúncies per tinença d'arma blanca i consum d'estupefaents. El carrer dels Escudellers és un dels punts on van tenir lloc les inspeccions de locals. En un segon operatiu, batejat com Dystopia, també es van fer controls administratius en establiments. En aquest cas, nou persones van ser detingudes per qüestions relacionades amb les drogues i furts. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "L'objectiu d'aquestes operacions és garantir la seguretat ciutadana i millorar la convivència. És una zona molt freqüentada per barcelonins i també turistes, i a la nit es registra molt activitat. Aquesta activitat genera la possibilitat que vinguin delinqüents a fer actes delictius." L'augment de la vigilància policial en temporada estiuenca no és casual. L'operatiu Front Marítim s'ha realitzat durant els quatre caps de setmana de maig a la zona d'oci nocturn del passeig Marítim i rodalia. L'operatiu Front Marítim és el que ha permès fer més detencions, un total de 24 persones detingudes. També s'ha registrat el nombre més elevat de denúncies per incompliment de les ordenances municipals, 538. Actuacions conjuntes de la Guàrdia i els Mossos que persegueixen reduir els delictes a Ciutat Vella. De gener a maig, els furts van baixar un 11% i els robatoris amb violència, un 14%.

La reducció dels furts, de gener a maig, va ser també de l’11%. Continuen, però, suposant el principal maldecap per a les patrulles policials desplegades a Ciutat Vella. En aquest districte, set de cada 10 accions comeses pels delinqüents es produeixen aprofitant la distracció de la víctima, sovint turistes. Es tracta d’un percentatge molt superior a la mitjana de la ciutat, on els furts representen el 54% del total dels delictes i faltes.

Es manté, doncs, la tònica del darrer any, durant el qual els petits robatoris van caure un 7,1% respecte a 2011 a la ciutat per la pressió policial a les principals zones turístiques. A Ciutat Vella, el conjunt de delictes i faltes ja havia disminuït el 2012 un 6% i, concretament a la Rambla, un 15%. La baixada dels fets delictius a les platges durant l’estiu passat va disminuir un 15%.