JAUME CORTÉS, advocat i soci del Col·lectiu Ronda "Doncs avui és el cas d'un pensionista de jubilació que ha interposat una demanda contra la Seguretat Social pel fet de no haver-li revalorat la pensió durant l'any 2012, aquest és el primer d'una sèrie de molts casos, de molta gent, de molta acció popular de jubilats que han interposat la mateixa demanda. El peculiar d'avui és que n'és el primer cas."

La sentència s’hauria de publicar en el termini d’un mes. Tot i això, des del Col·lectiu Ronda, que s’ha fet càrrec de la defensa, alerten que podria ser que el jutge no es pronunciés i elevés una qüestió de constitucionalitat al Tribunal Constitucional. En aquest cas, la resolució es podria retardar fins d’aquí a quatre o cinc anys.

Es tracta del primer judici que se celebra a Catalunya contra la decisió del Govern de no actualitzar les pensions per compensar el desviament a l’alça de la previsió d’IPC per a l’any 2012. Encara que, segons els membres del Col·lectiu Ronda, aquesta sentència no assentarà jurisprudència, pot adquirir molta rellevància jurídica, ja que tindrà valor com a precedent. Si el jutge resol a favor de la part demandant, serà la tercera sentència favorable de tot l’estat.

Recullen un centenar de demandes més

Una trentena de persones, la majoria pensionistes, s’han concentrat aquest matí davant el Jutjat Social, a la ronda de Sant Pere, abans que comencés el judici. Membres de l’Assemblea Indignada del 15-M a Sants i les Corts han recollit la documentació, durant tot el matí, d’un centenar de persones que han decidit denunciar l’Estat pel fet de no revalorar-los les pensions, tal com estableix la Llei general de la Seguretat Social.

La Llei general de la Seguretat Social estableix que l’Estat té l’obligació de compensar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes al llarg de l’any si l’increment calculat per compensar els efectes de l’IPC acaba sent insuficient, és a dir, si es fa una previsió errònia de l’augment de l’índex de preus al consum, la Seguretat Social ha de fer un abonament addicional que compensi els pensionistes pels diners deixats de percebre.

El novembre de 2012, però, l’executiu va publicar el polèmic Reial decret 28/2012, en què, a banda d’anunciar minsos increments de l’import de les pensions per a aquest any 2012, també va fer pública la intenció de no compensar l’increment de l’IPC. Per a 2012 les pensions van pujar un 1% respecte de 2011 i, finalment, l’IPC es va situar en el 2,9%. Així, la diferència d’1,8 punts percentuals és el que l’Estat està obligat a pagar, segons el Col·lectiu Ronda. Aquesta agrupació d’advocats considera que l’executiu espanyol “va decidir situar-se fora del marc legal vigent i contra els interessos de milions de perceptors de pensions que no van veure satisfet el dret a l’abonament addicional que la llei garanteix”.