Amb passaports falsificats com aquests centenars de xinesos han creuat les fronteres per arribar fins a Irlanda, el Regne Unit, el Canadà o els Estats Units. Les víctimes es captaven a la Xina a través del boca-orella i després es traslladaven fins a Barcelona per tramitar els documents falsos que els permetrien arribar a la destinació final. És aquí, un cop traslladats, on la xarxa els exigia 20.000 euros i fins i tot 30.000 en alguns casos. EUSEBIO GARCÍA, cap de comissaris "Si no lo tienen, efectivamente, tienen que buscarse la vida. En muchos casos terminan siendo explotados laboralmente o sexualmente para pagar esas deudas. Conocen perfectamente como funcionan los aeropuertos, la policia,..." SARA LÓPEZ / RUT VALLS "Barcelona era el punt intermedi des d'on els ciutadans xinesos eren trasllats a altres destinacions. Un punt estratègic que connecta amb tot el món, segons la Policia. Aquí se'ls facilitaven pisos on podien residir durant uns dies." L'organització operava des de tres pisos: un a Barcelona, i els altres dos a Santa Coloma de Gramenet i Badalona, tot i que no sempre eren els mateixos per evitar sospites de la policia. Durant el trasllat d'un país a l'altre, les víctimes sempre anaven acompanyades per la figura del "passador", que s'encarregava d'organitzar-los i vigilar-los. Amb aquest mètode la banda aconseguia desplaçar entre 30 i 40 persones mensualment. En l'operació, els agents van trobar material informàtic i documents que demostren com treballaven. D'entre els 80 detinguts, la majoria són ciutadans amb documentació falsa que volien canviar de país i la resta, membres de la cúpula, dos dels quals ja es troben a presó.

La cèl·lula disposava de tres pisos, un dels quals a Barcelona i els altres dos a Santa Coloma de Gramenet i Badalona, on allotjava els ciutadans xinesos que venien i a qui, després, feien viatjar fins a una de les quatre destinacions anglosaxones. Tot i així, no sempre s’operava des dels mateixos habitatges per evitar la sospita policial. L’operació ha permès trobar documents que demostren com treballava el grup. Primer, es portava els xinesos a Barcelona, la majoria amb documentació real, on se’ls facilitaven passaports falsificats que els permetia agafar un vol cap a les illes Britàniques o Irlanda, o cap a un dels dos destins transoceànics. Un cop allà, se’ls exigia el pagament de 20.000 euros i si no l’efectuaven al moment rebien amenaces per part de l’organització, també adreçades als familiars. En alguns casos, també hi va haver extorsió sexual.

Segons fonts policials, la xarxa va desplaçar centenars de persones, entre 30 i 40 al mes, i es donava a conèixer a la Xina a través del boca-orella. Un dels membres més importants era l’anomenat “passador”, que s’encarregava d’organitzar les víctimes quan estaven a l’aeroport i de vigilar-los. L’actuació dels cossos de seguretat es va iniciar l’abril de 2013 i va acabar el març passat amb la detenció de 10 membres de la cúpula, dos dels quals ja es troben a presó mentre que els altres vuit estan en llibertat provisional. La resta d’arrestats són persones identificades als aeroports abans que agafessin l’avió pertinent.