Les farmàcies són una de les grans perjudicades pels impagaments. Aquests dies havien de rebre de la Generalitat els 99 milions de les factures endarrerides del mes de juliol. Asseguren que també els deuen 102 milions corresponents a l'agost. JORDI DE DALMASES, president del Col·legi de Farmacèutics "Una asfíxia financera perquè ens trobarem que amb la principal factura a què ha de fer front l'oficina de farmàcia té un nou endarreriment addicional als 30 dies i la incertesa de no saber en quin moment es farà efectiva aquesta factura." Uns pagaments que la Generalitat diu que no ha pogut fer perquè encara no han rebut els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica del govern central. Aquest argument no convenç els farmacèutics, que denuncien que aquestes factures pendents són un sobreesforç econòmic díficil d'assumir. JORDI DE DALMASES, president Col·legi de Farmacèutics "El sentiment de desengany que tenim els farmacèutics d'haver participat intensament en les diferents mesures que s'han posat en marxa, l'euro per recepta, el copagament estatal i l'1 d'octubre entràvem a cobrar als pensionistes." Des del Col·legi de Farmacèutics llancen una advertència, una de cada 10 farmàcies està al límit i ja ha esgotat els mecanismes financers.

Abans de dimecres vinent, la Generalitat rebrà els 560 milions d’euros del Fons de Liquiditat Autonòmic que haurien de permetre pagar, entre altres factures pendents, la part subvencionada de la despesa farmacèutica dels mesos de juliol i agost. El Departament d’Economia i Finances va signar divendres l’acord amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) que farà possible aquesta transferència, en principi, dimarts. És el que es coneix com a “rescat autonòmic” i la Generalitat fa dies que ho espera perquè, si bé l’administració catalana ha pogut pagar totes les nòmines del mes de setembre, ha hagut d’ajornar el pagament dels concerts.

Aquests endarreriments amenacen l’equilibri de la caixa de moltes farmàcies, segons ha denunciat el Col·legi de Farmacèutics. Diuen que han hagut d’assumir molts sobreesforços per implantar l’euro per recepta i el nou sistema de copagament farmacèutic i que, a canvi, l’administració els ajuda gaire perquè mai no arriba a posar-se al dia en els pagaments.