MARCEL·LA GÜELL, vocal de Sanitat de la FAVB "Nosaltres l'únic que volem fer és informar, ajudar la gent a emplenar el formulari que s'ha d'emplenar per negar-se a pagar aquest euro, però no tenim res en contra de les farmàcies."

És una taxa que consideren injusta, especialment perquè se suma al copagament decretat pel Govern espanyol. Des de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, la FAVB, asseguren, a més, que molta gent desconeix que pot negar-se a pagar-lo.

La Generalitat recapta 20 milions amb l’euro per recepta

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha xifrat l’estalvi en receptes a Catalunya des de l’entrada en vigor de l’euro per recepta, el 23 de juliol, i també els ingressos. El mes d’agost es van dispensar 1.200.000 receptes menys respecte del mateix mes de l’any anterior. Fins al dia 1 de setembre es van recaptar per aquest concepte 20 milions d’euros, una mitjana de dos milions d’euros per setmana.

El responsable de la conselleria de Salut ha ofert una entrevista a TV3 en què ha donat dades sobre l’euro per recepta implantat el mes de juny a Catalunya. El conseller considera que la taxa imposada pel seu gabinet ha estat útil perquè ha dissuadit d’un suposat abús del consum farmacèutic per part dels usuaris, una pràctica que, segons el conseller, havia disparat la factura sanitària.

El responsable de l’àmbit sanitari, Boi Ruiz, ha explicat que la conselleria està analitzant les dades per veure si la frenada en el consum s’ha produït en pacients que requereixen tractaments de llarga durada o crònics.

Ruiz també ha criticat la mesura del govern central de retirar la targeta sanitària als immigrants que es troben en situació irregular. El conseller ha xifrat en 600.000 les persones que s’han quedat sense aquest document a Catalunya i ha criticat l’executiu de Madrid, del qual ha dit que “impera la política administrativa i no la sanitària”.

El conseller ha recordat que s’atendrà els immigrants que no tingui documentació pel dret a l’atenció sanitària, però ha descartat que la posada en marxa d’una targeta específica per a aquest col·lectiu a Catalunya tingui un efecte crida.