El joc i el fet d'estar fora d'un context mèdic sóc factors que faciliten la detecció de patologies oculars o auditives en persones amb discapacitat intel·lectual. ERNESTO MARCO, vicepresident d'Abre sus Ojos "No llevamos bata blanca como habreis visto y ellos no saben que vienen aquí a ser visitados exhaustivamente por especialista que llevan mucho tiempo trabajando en ello." S'estima que un 5% de les persones amb discapacitat intel·lectual manifesten problemes visuals severs en contrast amb el 0,2% de la resta de la població. "Aparecen las cataratas, aparecen miopías y defectos refractivos muy importantes más frecuentemente pero sobre todo el problema que encontramos con ellos es la dificultad que tenemos para detectarlo." En unes jornades com aquestes, fa poc van detectar que un jove a qui es considerava cec no ho era. Per això aquesta organització sense ànim de lucre va decidir impulsar jornades anuals com aquesta arreu de l'Estat. Tots els integrants són optometristes, oftalmòlegs, audiòlegs i psicòlegs que col·laboren de manera totalment voluntària amb el projecte.

Les jornades de revisions gratuïtes s’han realitzat a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO). La de Barcelona és una de les visites itinerants que organitza l’ONG Abre sus Ojos, que ja ha fet prop de 4.000 revisions oculars i ha entregat més de 1.500 ulleres en trobades similars en altres punts d’Espanya. Un centenar de voluntaris, entre optometristes, oftalmòlegs, audiòlegs i psicòlegs participen en les exàmens gratuïts.

L’objectiu d’aquestes sessions és fer dels exàmens oculars unes visites més amenes i entretingudes per a les persones amb discapacitat intel·lectual i detectar amb més exactitud les seves patologies visuals, un dels col·lectius amb més problemes visuals. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 5% dels discapacitats intel·lectuals manifesta problemes visuals severs, davant del 0,2% de la resta de la població.