La Generalitat ha optat per aplicar el topall mínim de retallada de sou dels treballadors públics establert pel decret del govern central. En principi, aquest decret establia una rebaixa de sou més accentuada i preveia que els treballadors públics no cobrarien els tres primers dies de baixa, només rebrien el 60% del sou fins al vintè dia de baixa i, el 75%, a partir de llavors i fins que s’incorporessin de nou al seu lloc de feina.

Així, amb la negociació de la normativa amb els sindicats, a partir del 15 d’octubre, que és quan entrarà en vigor el decret, els treballadors públics passaran a cobrar un 50% del sou els tres primers dies de baixa per malaltia i el 75% fins a la vintena jornada de baixa. Segons Xavier Borrajo, responsable de Salut Laboral dels Serveis Públics d’UGT, amb l’aplicació del decret la Generalitat penalitza les baixes laborals de poca durada.

Per part de CCOO, Sílvia Cegarra, responsable del Sector Generalitat, qualifica com “una retallada salvatge”, no només de sou sinó també de drets adquirits, el nou decret estatal i critica que la Generalitat no ha respectat cap conveni previ amb els treballadors. Malgrat reconèixer que no els ha agradat haver de negociar per les retallades, admeten que si no ho feien abans de l’1 d’0ctubre corrien el perill que la Generalitat els rebaixés al màxim el sou en cas de malaltia.

Tant UGT com CCOO posen en dubte l’estalvi econòmic de la rebaixa de sou. Cegarra creu que s’ha triat “l’opció més fàcil i ràpida”, i que Borrajo hi afegeix que amb la mesura “s’estigmatitza” els treballadors públics. “Ens han parlat de grans mesures d’estalvi econòmic, i no dubten que n’hi hagi, però no ens han ensenyat ni una xifra: es tracta d’una qüestió estètica més que d’estalvi”, afirma el responsable de Salut Laboral d’UGT.

De la rebaixa de sou per malaltia en queden exempts tres col·lectius: les embarassades, les víctimes de violència masclista i els treballadors que han tingut  un accident laboral. Els sindicats critiquen que no s’hi hagin afegit les excepcions d’hospitalitat i d’operacions quirúrgiques, situacions previstes dins del decret, però que la Generalitat ha decidit no incloure-hi perquè, segons els sindicats, “no ho considerava necessari”.