Desenes de responsables de les farmàcies catalanes s’han reunit aquest dimarts en el marc d’un congrés de farmàcia que se celebra a Barcelona per decidir com actuaran contra els impagaments reiterats per part de l’Administració. En la trobada han acordat protestar amb “tancaments reiterats” dels establiments i reclamacions judicials, una decisió que ara s’ha d’aprovar per votació als quatre col·legis de farmàcia catalans. Els farmacèutics, a més, es plantegen la possibilitat de recollir signatures a establiments de tot el territori i entregar-les al Parlament per tal d’aconseguir la complicitat dels usuaris.

Després de tres hores d’assemblea, aquest dimarts a la nit el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha lamentat que els més de 1.000 farmacèutics que han assistit a la trobada estiguin tan angoixats. De Dalmases ha denunciat els “incompliments reiterats” de la Generalitat, que en aquest tercer retard acumula ja 120 dies de retard per pagar els medicaments dispensats amb recepta i té un deute amb les farmàcies que ja ascendeix a 302,7 milions d’euros. La situació és insostenible per al sector i 14 farmàcies han hagut de tancar temporalment les oficines.

El president del consell ha explicat que, tot i la situació de dificultat que travessa el sector, es descarten mesures que vagin contra els usuaris perquè, de fet, es busca la seva complicitat. En aquesta línia, els farmacèutics intentaran constituir “plataformes per manifestar públicament el risc de col·lapse del sistema” més enllà dels tancaments, les reclamacions judicials i la recollida de signatures dels ciutadans, les mesures que han generat més consens fins ara. La votació d’aquestes mesures es portarà a terme previsiblement durant la setmana que ve amb el sistema que determini cada col·legi.