L’investigador de l’ISGlobal, Jeffrey Lazarus, es mostra partidari de posar fi a l’obligatorietat de la mascareta en exteriors. Aquest dimarts s’ha de debatre la idoneïtat de mantenir-la al Congrés dels Diputats. Ja quan es va imposar, molts experts s’hi van mostrar en contra perquè a l’aire lliure, si no hi ha aglomeracions, és molt improbable contagiar-se.

“La gent està cansada de restriccions i mesures i, per això, s’han de mantenir només les que són adequades”, assenyala Lazarus. “I la mascareta en exteriors quan no hi ha aglomeracions és una mesura que no està basada en cap evidència científica, només serveix per recordar-nos que la pandèmia continua”.

El cap de Riscos Laborals de l’Hospital de Sant Pau, Rafael Padrós, també creu que “no té cap ni peus” portar la mascareta en exteriors quan estem sols, com recull el decret actual, però és partidari d’allargar-ne l’obligatorietat una mica més “per recordar que no podem abaixar la guàrdia”.

La mascareta en interiors, també a debat

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, també s’ha referit a la mascareta als interiors i pronostica que deixi de ser necessària d’aquí a pocs mesos. En una entrevista a TV3 ha assegurat que és “absolutament lògic pensar a normalitzar coses” i que la mascareta deixi de ser obligatòria en interiors a finals d’hivern o, fins i tot, abans.

La directora de Salut Pública de l’OMS, Maria Neira, no gosa, en canvi, posar una data sobre quan es podrà eliminar la mascareta en interiors, tot i la millora de les dades epidemiològiques a Europa. “Frenem l’entusiasme i l’eufòria, esperant que sigui al més aviat possible”, apunta.