Des que es va posar en marxa a Catalunya, el mes de desembre passat, la vacunació infantil contra la covid avança, però no al mateix ritme d’altres franges d’edat. A dia d’avui han rebut la primera dosi el 40 % de nens i nenes entre cinc i 11 anys, en total 280.000 infants. Tot i això, segons el doctor Carlos Rodrigo, vacunòleg i director clínic de pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, “si suméssim els casos de nens infectats, coneguts i no coneguts, amb els nens que porten una primera dosi, probablement el percentatge de població infantil immunitzada seria del 60 % a Catalunya”.

En un debat a betevé, la doctora Maria Grau, especialista en medicina preventiva i salut pública, ha assegurat que la vacunació infantil avança a poc a poc i que cal fer un esforç per transmetre la seguretat de la vacuna.

La vacuna és segura?

La dosi pediàtrica s’ha reduït a una tercera part de la que s’administra als majors de 12 anys, per minimitzar-ne els riscos. Als Estats Units, després d’administrar més de 8 milions i mig de vacunes infantils, els efectes secundaris que s’han registrat han estat lleus en gairebé el 99 % dels casos: malestar 24 hores després, febre o febrícula. “Nosaltres hem tingut algun cas d’al·lèrgia en què ha calgut administrar adrenalina, però cap cosa significativa o greu per a preocupar-nos”, explica a betevé el director clínic de pediatria de l’Hospital Trias i Pujol, Carlos Rodrigo.

La vacunació infantil avança a poc a poc i cal fer un esforç per transmetre la seguretat de la vacuna

Maria Grau, especialista en medicina preventiva i salut pública

Existeixen els efectes adversos greus?

Pel que fa a efectes adversos més greus, com la miocarditis o la pericarditis, han desaparegut pràcticament del tot amb la reducció de les dosis pediàtriques i l’augment del temps d’espera entre la primera i la segona dosi, segons explica el doctor Pepe Serrano, coordinador del grup de vacunes de la Societat Catalana de Pediatria.

De fet, la inflamació de les membranes del cor normalment la produeixen els virus com el SARS-CoV-2. “La diferència és que la inflamació que produeix la infecció per covid és més perllongada en el temps i més greu, mentre que la que produeix la vacuna com a efecte advers és més autolimitada i benigne”, apunta Serrano.

De què protegeix la vacuna als infants?

La vacuna protegeix els infants del potencial risc de malaltia greu, d’un ingrés a l’ UCI, de la síndrome pediàtrica multiinflamatòria i de la covid persistent. La covid persistent la pateixen entre un 0,5 i un 2 % dels infants infectats, que després de passar la malaltia tenen seqüeles que duren mesos, com per exemple cansament, falta de concentració i dolors articulars.

A més a més, la vacunació infantil és una decisió de salut pública molt meditada, afirma el doctor Carlos Rodrigo, per qui “els riscos d’aquesta vacuna amb la dosi pediàtrica són mínims, i s’han de sumar a petits beneficis per a ells (els infants), per a la societat i per als seus cuidadors”. La transmissió del virus en el cas dels adults vacunats baixa un 50 %, i, per tant, cal pensar que amb els infants vacunats passarà el mateix.

Escolta el debat sencer aquí: