Els 115 cardenals que han participat en el conclau han necessitat fins a cinc votacions per posar-se d’acord i elegir el nou pontífex. A les 20.12 h s’ha conegut el nou cap de l’Església catòlica, que ha sortit al balcó de la basílica de Sant Pere del Vaticà. L’elecció de Bergoglio ha estat una sorpresa, perquè no sortia en cap de les travesses, tot i que va disputar a Joseph Ratzinger l’elecció de 2005.

Bergoglio ha pronunciat les primeres paraules com a papa al balcó de la basílica de Sant Pere: “El repte del conclave era trobar un bisbe per a Roma, sembla que els meus germans cardenals l’han anat a buscar a la fi del món, però aquí som. Us agraeixo l’acollida”. El nou papa, el número 266 de l’Església catòlica, va néixer a Buenos Aires en una família d’immigrants italians i durant anys es va dedicar a la docència. Fins ara era l’arquebisbe de Buenos Aires.

Les felicitacions no s’han fet esperar via Twitter, on molts polítics, majoritàriament els del PP, han aplaudit l’elecció del nou pontífex. A Catalunya, l’abat de Montserrat ha dit en un comunicat que haver triat el nom de Francesc d’Assís fa pensar que “vol seguir l’exemple de Sant Francesc, amb un estil evangèlic, senzill”. Des del compte de Twitter de l’Arquebisbat de Barcelona, que ha estat seguint minut a minut el conclave, s’afirma que “tenim un nou Joan XXIII, un pastor senzill i bo”. El compara, doncs, amb qui va ocupar el papat entre 1958 i 1963, Angelo Giuseppe Roncalli, un dels pontífexs més carismàtics del segle XX, recordat com ‘Il Papa Buono’.