La campanya “Desmilitaritzem l’educació” ha recollit, de moment, prop de 700 signatures en contra de la presència de l’exèrcit espanyol al Saló de l’Ensenyament. Demanen a la consellera Irene Rigau i a la directora del saló, Roser Soley, que es retiri la invitació al Ministeri de Defensa a participar en la fira.

La quarantena d’entitats adherides a la campanya argumenten que els valors sobre els quals es basen les forces armades xoquen amb els que ha de transmetre l’educació, “els principis de l’exèrcit s’oposen als de la Llei d’educació de Catalunya”. A més, acusen el Ministeri de Defensa d’aprofitar el Saló de l’Ensenyament per netejar la imatge de les forces armades i animar al reclutament. Consideren que presenten l’exèrcit com una “organització d’ajut humanitari i no com el que és”. Un altre argument de la campanya és l’econòmic. Critiquen que, d’una banda, el govern de Mariano Rajoy retalla en educació i altres serveis socials i, de l’altra, inverteix en la compra d’armament.

La directora del Saló de l’Ensenyament, Roser Soley, justifica que la fira està oberta a “tots els centres que donen cursos de formació”. L’exèrcit ofereix titulacions de grau superior i medicina militar i, per això, hi té cabuda. Soley explica que les forces armades sempre han tingut presència al saló. Enguany ocupen un estand d’uns 16 metres quadrats.

“Desmilitaritzem l’educació” es va engegar a finals de 2012 amb una demanda similar: retirar la presència de l’exèrcit del Festival de la Infància. Llavors es van recollir prop de 900 signatures a favor.