L’arc és obra de l’arquitecte Antoni Falguera i és un portal de ferro modernista decorat amb plafons de vidre blaus i cercles grocs, situat sobre dues bases d’obra recobertes de trencadís modernista. A la part superior hi ha un antic escut de la ciutat. La peça es restaurarà aquest any coincidint que fa 100 anys que va ser col·locada.

El president de l’Associació de Comerciants, Salvador Capdevila, ha explicat a l’agència Europa Press que s’ha descartat aprofitar la restauració (que s’ha reclamat durant anys) per avançar l’arc fins a la vorera lateral de la Rambla, de manera que es mantindrà al lloc, seguint el traçat de les arcades que envolten el mercat i on comença la coberta que dóna aixopluc a les parades. Segons Capdevila, la decisió de no canviar la ubicació de l’arc sorgeix per evitar perdre la perspectiva des de la Rambla, així com per una qüestió econòmica, ja que canviar-lo de lloc suposaria el doble d’inversió, una quantitat que el president de l’Associació de Comerciants considera que “no és assumible”, tot i que el pressupost encara no n’ha transcendit.

De fet, avançar l’arc era un desig de l’expresident de l’Associació de Comerciants Manel Ripoll, mort el mes de març de 2011. La nova junta del mercat va acordar a principis del mandat amb la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, que buscarien un patrocinador per restaurar-lo. Aquesta serà la via per finançar la intervenció que, per Capdevila, suposarà que la intervenció “no costi res a ningú”. Aquesta forma de pagar el cost de certes reformes es porta a terme mitjançant la mediació de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà amb les empreses interessades a restaurar monuments i edificis emblemàtics. El nom del patrocinador previsiblement figurarà a la lona que es col·loqui a la Boqueria mentre duri la restauració. El cas més recent de patrocini d’un monument a Barcelona es va produir fa unes setmanes a l’estàtua de Colom, que Nike va vestir amb una gran samarreta del FC Barcelona, una iniciativa que ha aixecat polseguera perquè entre els partits de l’oposició i que s’ha criticat perquè els diners obtinguts es destinaran a entitats socials i no a protegir patrimoni de la ciutat.