Les rutes es programen per Internet o bé es formen de manera espontània. Solen reunir grups d'entre 30 i 60 persones, a qui es porta d'un local a un altre i s'ofereix alcohol a preus baixos. Van identificats amb braçals o altres elements, i en temporada alta n'hi poden haver una vinenta en una sola nit. Per combatre el soroll que generen i afavorir la convivència, l'Ajuntament prohibirà aquestes pràctiques de les 11 de la nit a les 7 del matí i també fer-ne publicitat. La mesura preveu multes de 900 euros per a guies i promotors, i els locals que en siguin còmplices. El govern admet que és una aposta arriscada que pot generar rebuig, però que donarà fruits d'aquí a pocs mesos. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Cal fer apostes valentes que amb el pas del temps tindran comprensió. No anem en contra de ningú sinó a favor de la ciutat." I per evitar que el sector s'hi posi en contra, ja s'han fet reunions amb més de 200 locals de tot el districte. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "La primera mesura és aquesta, buscar la complicitat de propietaris. La col·laboració entre l'administració i el mateix sector privat és molt important." La mesura s'ha aprovat per decret d'alcaldia i entrarà en vigor a principis de juliol. Afecta només Ciutat Vella, però en funció dels resultats, es podria estendre per altres districtes amb problemàtiques similars.

El nou decret queda totalment restringit a la promoció, organització i execució d’aquestes rutes en la franja horària de 23 a 7 h.

L’Ajuntament ha detectat un increment d’aquestes rutes entre establiments de concurrència pública que fins ara no tenia cap tipus de regulació. Per la regidora del districte, Mercè Homs, “tothom té dret a dormir” i, per tant, considera una prioritat regular les activitats d’oci nocturn per garantir el descans de veïns. Tenint en compte, però, que el turisme és una activitat econòmica i social fonamental per a la ciutat, ha assegurat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, durant la presentació del pla.

L’Ajuntament considera que aquestes rutes fomenten el consum d’alcohol i pertorben el descans dels veïns i per això cal regular-les. El decret s’emmarca dins el pla que el consistori està desplegant per controlar el soroll de l’activitat d’oci nocturn. El decret té 20 dies d’exposició pública i entra en vigor la primera setmana de juliol.