La campanya té per objectiu garantir que les disfresses infantils compleixin tots els aspectes de la normativa europea i per això se les miren una per una. Controlen, sobretot, que no hi hagi cordills a l'altura del coll, que no continguin materials nocius ni tampoc elements petits amb què es puguin ennuegar. Tot i això la majoria d'infraccions es produeixen en l'etiquetatge. Aquesta gairebé compleix la normativa... "Però no porta la conformitat europea" Per complir-la han de ser com aquesta altra. "Perquè porta el segell de conformitat europea, el distribuidor i importació Tot, perquè la disfresses per a menors de 14 anys es consideren joguines i, per tant, han de complir els mateixos requisits europeus de seguretat, salubritat i etiquetatge. CARLES REYNER, intendent Guàrdia Urbana "Els responsables amb la normativa són el distribuïdor, però també el que finalment l'acaba venent. El que l'acaba venent ha de saber i té l'obligació de conèixer què és el que està venent perquè en realitat ell després això ho lliura a un tercer". Un cop feta la tria, els articles amb problemes d'etiquetatge es queden immobilitzats al mateix establiment fins que l'Agència Catalana del Consum expliqui als responsables com esmenar-ho. Tot allò que tingui problemes de seguretat, en canvi, passa a mans de la Guàrdia Urbana que s'ho emporta per destruir-ho.

L’operació es fa amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Consum mitjançant inspeccions a diferents establiments de Barcelona. Els primers que hi entren són un agent de paisà acompanyat d’un inspector de treball. Després, un cop comprovat que a l’establiment s’hi venen disfresses, hi arriba la Guàrdia Urbana uniformada. És aleshores quan comencen a inspeccionar una per una cada disfressa i tots els seus complements. Miren sobretot que no hi hagi elements que comprometin la seguretat de l’infant, però també que l’etiquetatge sigui correcte. És a dir, que hi hagi el segell de conformitat europea, les dades del distribuïdor i el fabricant així com la informació dels materials que el componen.

Aquells articles que tenen problemes que es puguin solucionar, com ara d’etiquetatge, es queden immobilitzats amb bosses precintades a la botiga. No els podran posar a la venda fins que l’Agència Catalana del Consum els expliqui com resoldre la deficiència i ho facin efectiu. En canvi, les disfresses o complements que tenen problemes irreparables, com ara de seguretat, se’ls emporta la Guàrdia Urbana per destruir-los.

L’operació Disfressa, que s’allargarà fins al 9 de febrer, és una continuació de la que la Guàrdia Urbana ja va posar en pràctica durant el Nadal per garantir la seguretat de les joguines.