MONTSERRAT CRUELLS, professora de la Facultat de Química "Ha deixat de ser una universitat fonamentalment pública per convertir-se en una universitat en la qual només hi podran accedir aquells que tinguin mitjans econòmics per pagar." FERRAN IZQUIERDO, professor agregat a la UAB "La dinàmica actual és cada vegada més una funció de servei com a inversió sobretot per a la gran empresa." JOEL FELIU, professor de psicologia a la UAB "Cada vegada hi ha menys professorat per tal de formar les persones que seran el futur de la nostra societat." Són les principals reivindicacions del professorat universitari que avui s'ha reunit en assemblea a l'església dels Caputxins de Sarrià. Reclamen que es prioritzi la qualitat, l'equitat i la justícia en l'ensenyament superior. L'indret on s'ha celebrat l'assemblea és especialment simbòlic perquè aquí ja se n'hi havia fet una altra. Va ser el 1966, en ple franquisme però, segons els organitzados les reivindicacions no són gaire diferents en segons quins aspectes. Volen una universitat democràtica i al servei de la majoria. CLARA CAMPS, membre de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública "Si bé és veritat que hi va haver una democratització durant uns anys estem en un moment absolutament de retrocés, que ve donat per les polítiques d'austeritat però no només això. Jo diria que hi ha un projecte d'una altra universitat al servei del mercat." Pels docents, la situació està arribant a un punt insostenible i per intentar trobar-hi una solució han obert també el debat als estudiants i al personal d'Administració i Serveis. La discussió d'aquest matí s'ha centrat en dos punts fonamentals: la funció social de la universitat i les condicions laborals dels qui hi treballen.

De tot plegat, n’han parlat aquest dissabte en una assemblea a l’església dels caputxins de Sarrià i el debat ha girat entorn de dos temes fonamentals. El primer, la funció social de la universitat. Consideren que mesures com la pujada de les taxes fan que la universitat no sigui accessible per a tothom i critiquen també que les empreses cada cop hi tenen més poder. En aquest sentit denuncien, per exemple, que hi ha companyies que imposen els continguts d’alguns màsters. Tot plegat, segons els organitzadors, ha fet que s’estigui canviant el model universitari català.

El segon tema de discussió ha estat la situació laboral dels docents, que asseguren que cada cop tenen més difícil fer carrera i que és molt complicat fer investigació. Denuncien, a més, que s’estan produint acomiadaments.

L’indret on s’ha celebrat la trobada és especialment simbòlic perquè és el mateix emplaçament on el 1966 ja es va reivindicar la universitat democràtica. Consideren que, malgrat que han passat 47 anys, hi ha alguns objectius d’aquella caputxinada que encara estan pendents. Pels responsables de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, en el context actual s’estan fent passos enrere i la situació està arribant a un punt insostenible.