Sigui estiu, hivern o primavera, a la Diagonal hi haurà sempre fulles a terra. El nou panot que s'hi està col·locant reprodueix fidelment la forma d'una fulla de plàtan, l'arbre característic de l'avinguda. NEUS BONHOME, veïna "Em dóna la impressió que els arbres s'han buidat.....molt romàntic". La fulla de plàtan apareix per la composició de quatre peces. Com a novetat, el panot està fet amb uns additius que permeten reduir la contaminació, perquè capten les partícules en suspensió. Conforme avanci aquest procés, la peça s'enfosquirà una mica i adoptarà un color verdós. El disseny també ajuda a evitar relliscades quan plogui. MARIA SISTERNAS, directora de Projectes Urbans d'Hàbitat Urbà "És el requeriment principal, eh, la innovació mai ha d'anar en contra de la funcionalitat de la peça. L'acabat del formigó veureu que té unes rugositats i això impedeix que sigui lliscant". Serà una peça exclusiva per a la Diagonal que els dissenyadors van modular de forma casolana. ESTEVE TERRADAS, arquitecte de la reforma de la Diagonal "Vam agafar una fulla del carrer i la vam escanejar. Vam treballar sobre formes geomètriques, com si fos l'ombra d'un plataner." "El nou panot de la Diagonal té un preu més car que altres peces habituals, però no tant com formes més sofisticades. Fer i col·locar el panot convencional de Barcelona costa 30 euros el metre quadrat, i aquest en forma de plàtan 40 euros. En canvi, l'hexàgon gaudinià del passeig de Gràcia costa 60 euros el metre quadrat". En el tram que es reforma de la Diagonal s'hi acabaran col·locant 24.000 metres quadrats de panot. Les obres a l'avinguda compleixen el calendari previst, i l'Ajuntament calcula que a finals d'any ja s'hauran enllestit els treballs als dos extrems.

El panot Diagonal simula la silueta de les fulles de l’arbre. La col·locació d’aquestes peces és un pas més en la reforma de l’avinguda, que ja es troba a l’equador i hauria d’estar enllestida durant el primer trimestre de l’any que ve.

El nou panot, disseny de Terradas Arquitectes, manté la tradició de la peça de 20 per 20 però innova en l’estètica, perquè, en comptes de tenir una geometria simple reprodueix les fulles del plàtan. L’objectiu del disseny és que a la tardor el dibuix se superposi amb les fulles que cauran dels arbres.

Una altra de les peculiaritats és que el dibuix no és en relleu deprimit sinó que sobresurt i ajuda així que no sigui lliscant quan es mulla: “Malgrat que treballem amb un formigó més compactat, la superfície ha de ser molt rugosa per no relliscar”, ha explicat Maria Sisternas, directora de Projectes Urbans d’Hàbitat Urbà. El paviment, que és de color gris tirant a verdós, és més clar que el d’altres zones de la ciutat i això ajudarà que no absorbeixi tanta calor, ho agrairem a l’estiu”, ha dit Sisternas. En tot el tram reformat es col·locaran 24.000 metres quadrats de llosetes.

Panot, marca Barcelona

Per trobar l’origen dels panots que omplen el paviment de tota la ciutat ens hem de remuntar a l’any 1906. L’Ajuntament va convocar un concurs que va guanyar la casa Escofet, que va col·laborar en el disseny i la fabricació del panot, que avui és una icona de Barcelona, en totes les formes. Escofet també s’encarrega de la fabricació del panot Diagonal, que ja s’ha començat a col·locar en el tram comprès entre els carrers de Calvet i Casanova al costat muntanya.