La lluita contra la venda ambulant ha centrat els principals esforços del dispositiu policial a les platges aquest estiu. Només per a aquest tema s'han destinat fins a 60 agents, el doble que l'any passat. El resultat és que les denúncies han pujat un 16 per cent i superen les 9.000. També augmenten prop del doble les llaunes decomissades als venedors: han estat més de 77.000. Però la presència policial ha donat altres fruits. Des que es va posar en marxa el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana, s'encadenen tres anys de reducció dels fets delictius al litoral: enguany han baixat un 10 per cent. El govern municipal s'ha felicitat especialment per la disminució dels furts. JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Prevenció, Seguretat i Mobilitat "Durant molts estius, la imatge de la ciutat havien estat els furts que es produïen a les platges. Vull recordar que s'havia escrit molt i s'havien vist moltes imatges. Jo crec que això ho hem pogut limitar d'una manera molt important." El balanç de la temporada també revela que aquest estiu ha estat més fluix pel que fa a l'afluència a les platges: hi han anat uns 3.600.000 visitants, això són 100.000 menys respecte a l'últim balanç, d'ara fa dos anys. El lleuger descens s'explica perquè ha estat un estiu especialment plujós. També al mal temps s'atribueix l'augment de residus que s'han recollit a les platges aquest estiu. Han estat 653 tones de deixalles. Aproximadament dos terços s'han llençat a les papereres i la resta s'ha recollit de la sorra. En conjunt, els residus han augmentat gairebé un dos per cent respecte a l'estiu passat. En el global de la ciutat, els responsables municipals han destacat que han baixat especialment les queixes dels ciutadans per molèsties derivades del consum d'alcohol.

Les denúncies per venda ambulant s’han incrementat un 16% i el nombre de llaunes decomissades ha crescut un 41%. Per tot plegat Forn ha parlat de “salt qualitatiu” en la imatge que les platges ofereixen en els darrers anys. Segons Forn, durant molts anys s’ha escrit i parlat molt dels furts a les platges: “ara ho hem pogut limitar. Encara se’n produeixen però molts menys”. El 28 de setembre va finalitzar el dispositiu especial d’estiu. Ara bé, com les temperatures es mantenen a l’alça, el consistori allargarà uns dies més la vigilància policial i la intensificació de la neteja.

Menys visitants a les platges

El litoral barceloní ha tingut aquest estiu 3.646.038  visitants, 100.000 menys que el 2012. Un descens que pot estar determinat per la climatologia: menys sol i temperatures més baixes que fa dos anys.

Inspeccionats el 80% dels pisos de la Barceloneta

Sobre la tasca que la Guàrdia Urbana ha fet als districtes amb més afluència de turistes, el govern municipal ha donat algunes dades. Per exemple, que ja s’han fet inspeccions en un 80% dels pisos de la Barceloneta, arran de la denúncies per la proliferació d’apartments turístics irregulars al barri. Forn ha explicat que a finals d’aquest mes ja s’haurà arribat al 100%.

També a la Barceloneta, el tinent d’alcalde de Prevenció, Seguretat i Mobilitat ha confirmat que és imminent la signatura de l’escriptura que formalitzarà la compra de l’antiga comissaria de la Policia Nacional al passeig de Joan de Borbó. Un equipament que, segons va anunciar a finals d’agost el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, es vol reconvertir en comissaria de la Guàrdia Urbana.