La tècnica prenatal es realitza des de fa un any i ha donat bons resultats en sis dels nou casos en què s’ha aplicat. Es tracta d’una operació mínimament invasiva, coneguda com a fetoscòpia, i que es fa per via endoscòpica. El fetus s’opera entrant a l’úter de la mare a través de dos petits orificis i, mitjançant un pegat d’uns dos centímetres especial anomenat Patch and glue, es corregeix el defecte de la medul·la espinal del fetus. Es tracta d’una tècnica pionera que s’aplica a les mares entre les 18 i les 20 setmanes de gestació.

Un mètode per reduir les seqüeles

Tot i que no cura les malformacions futures dels afectats per espina bífida, un defecte del sistema nerviós central, la tècnica frena les seqüeles posteriors i el deterioriament de la funció motora. Segons els investigadors, gairebé tots els nadons neixen amb capacitat de contenir els esfínters i amb millores cognitives. Perquè els nadons puguin ser operats d’espina bífida, aquesta ha de ser l’única malformació del fetus, que no ha de tenir malalties associades.

Els investigadors han explicat que, a llarg termini, l’objectiu és revertir completament els danys però per això falta “fons”. La coordinadora del servei d’obstetrícia i directora del Programa de Medicina Fetal de l’Hosptial Vall d’Hebron, Elena Carreras, ha informat que elaboren un estudi de les fetoscòpies en col·laboració amb el Cincinnati Children’s Hospital.