(ACN / Redacció) Un jutjat de Barcelona ha admès a tràmit una querella contra l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, per un delicte urbanístic i un de malversació per les superilles o eixos verds de l’Eixample, segons ha avançat l’ACN. La querella la van interposar l’arquitecte en cap del consistori a l’època de l’alcalde Pasqual Maragall, Josep Antoni Acebillo, i els advocats Francesc Jufresa i Ferran Grasas, al cap de pocs dies que la fiscalia arxivés les denúncies dels mateixos querellants i la plataforma Salvem Barcelona. Reclamen la paralització cautelar de les obres per “evitar la plena consumació” dels delictes i pels perjudicis que es poden causar, que xifren en més de 100 milions d’euros.
Fins al moment, el magistrat només ha acceptat a tràmit la querella i ha demanat certa documentació, però encara no ha fixat cap data per a cap declaració d’investigats o testimonis. Tampoc ha dictat cap mesura cautelar.
Segons els querellants, la infracció pot tenir “efectes devastadors”
En l’escrit, recalquen que es tracta “d’una infracció normativa manifesta de la llei del sòl que pot tenir efectes devastadors“, tant per a particulars com a comerços en general i, fins i tot, generar “problemes d’accessibilitat als propis domicilis de serveis bàsics”.
En la querella s’exposa que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar uns acords sobre “projectes executius de reurbanització de l’àmbit al voltant de la nova plaça situada a la cruïlla dels nous eixos verds”. A través d’aquests acords, relata, “s’estan transformant substancialment, per no dir eliminant, unes vies públiques essencials de la ciutat“.
“Un canvi radical als serveis viaris i al sistema de mobilitat”
L’escrit afegeix que s’està promovent “un canvi radical als serveis viaris i al sistema de mobilitat” al centre de la capital catalana, “eliminant per la via de fet la circulació de vehicles als carrers afectats”. Tot i aquesta transcendència i “el seu evident impacte” en les persones, béns i negocis, aquest projecte s’ha tramitat com si “es tractés de simples obres ordinàries d’urbanització, ignorant les implicacions urbanístiques que aquesta decisió té” i que “obligaven a una prèvia o simultània modificació del planejament urbanístic vigent”.
La denúncia de Salvem Barcelona, arxivada sense “elements suficients” per ser delicte
La plataforma ciutadana Salvem Barcelona va presentar també una denúncia que va al·legar que aquest projecte s’havia iniciat sense fer la modificació necessària del Pla General Metropolità (PGM). Finalment, la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia va decidir arxivar les diligències per no contenir elements suficients per ser considerada un delicte sobre l’ordenació del territori.
La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va assenyalar que el model de la superilla està “avalat internacionalment” i que fins i tot “els més reticents estan veient que els agrada”. Assegura que “la gent necessita que Barcelona faci aquesta transformació”.