Un consum de cinc o més porros a la setmana implica un risc per a la salut. Així ho ha consensuat un grup d’experts de la Unitat de Conductes Addictives de l’Hospital Clínic i del Grup d’Addiccions de l’IDIBAPS. Els experts participants, investigadors i professionals de la salut mental i de la salut pública han seguit la metodologia científica Delphi, que consisteix a arribar a una consens de manera anònima. Els resultats són encara preliminars, però van en la línia d’altres consensos internacionals, com el canadenc.

Actualment, un 3,7 % dels espanyols consumeixen cànnabis diàriament o gairebé diàriament, això implica que aquest percentatge de la població té un patró de consum d’elevat risc per a la salut. A més, un 15 % de la població espanyola d’entre 15 i 64 anys i un 11 % dels adolescents, d’entre 14 i 18 anys, pensa que consumir cànnabis no té conseqüències sobre la salut.

El risc augmenta en el cas de menors de 21 anys, embarassades i dones lactants

Tot i que el llindar estàndard s’ha establert en cinc porros, aquesta xifra no es pot aplicar en determinats col·lectius. En el cas dels menors de 21 anys, les dones embarassades o lactants i les persones que tenen malalties físiques o mentals, qualsevol consum, per poc freqüent i intens que sigui, és significatiu.

Una de les preocupacions principals dels professionals és el consum de cànnabis d’alta potència en edats primerenques. I és que el contingut de THC — component amb potencial addictiu —ara és més potent que fa 20 anys.

La prevenció és clau per conèixer els riscos

Els experts assenyalen que la clau per prevenir els riscos del cànnabis és la prevenció i estableixen alguns punts essencials per transmetre a la població. I han definit alguns consells bàsics:

  • El consum de cànnabis no és innocu. Encara que se n’hagi plantejat la utilitat com a tractament per a algunes malalties, els fàrmacs utilitzats fora de la prescripció i el control facultatiu també suposen un risc per a la salut.
  • Les persones amb problemes de salut mental empitjoren amb el consum de cànnabis. Això és així, encara que inicialment puguin sentir un alleugeriment temporal.
  • El consum de cànnabis té riscos sobre la salut física, especialment quan es barreja amb tabac. Provoca problemes cardíacs i pulmonars.
  • Cap quantitat de cànnabis és totalment segura. Cal intenta no consumir abans dels 21 anys i si es fa, evita el cànnabis de més d’un 10 % de THC. Cal procurar que sigui inferior a cinc porros a la setmana. Com menys millor.
  • Si us preocupa el vostre consum de cànnabis parleu amb el professional d’atenció primària de referència.

Espanya, el país europeu on més es consumeix

Espanya és el país de la UE amb més consum de cànnabis l’últim mes —un 9 % de la població— i és un dels països amb més percentatge d’usuaris diaris. L’edat mitjana de l’inici de consum de cànnabis està per sota dels 15 anys, una edat en què el cervell està en ple desenvolupament i on el consum pot ser més perjudicial. Un 14,2 % dels espanyols d’entre 15 i 34 anys han consumit cànnabis almenys una vegada a l’últim mes, xifra que puja al 15,9 % entre els 15 i 24 anys. És la prevalença més elevada de tota la Unió Europea.