L’alcaldessa, Ada Colau, s’ha refermat en l’aposta per les superilles a Barcelona i ha assegurat que la transformació de la ciutat a favor del vianant i per guanyar verd “no es pot frenar sinó que s’ha d’intensificar”. Colau ho ha dit en el marc de les jornades que es fan a Barcelona amb representants de ciutats europees. Amb la mirada posada a les eleccions municipals 2023, ha dit que “seria irresponsable i ridícul” aturar aquesta transformació.

Colau i regidors de diverses ciutats, entre les quals París, Londres, Brussel·les o Milà, han passejat aquest divendres per la superilla de Sant Antoni per demostrar que van totes a l’una amb aquest model urbanístic. “Estem fent els deures, liderant i obrint camí; hem de fer més, no menys”, ha dit l’alcaldessa, que ha assegurat que l’aposta de Barcelona ha fet que altres administracions “es posin les piles” per potenciar la mobilitat sostenible.

Seria una irresponsabilitat intentar aturar aquesta transformació. Hem de continuar amb el lideratge en la transformació urbana”
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Barcelona, una font d’inspiració

L’alcaldessa, Ada Colau, i la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, amb regidors de diverses ciutats europees

Els tinents d’alcaldia i regidors d’algunes de les ciutats que participen a les jornades han coincidit que veuen Barcelona com “una font d’inspiració”. David Belliard, de París, ha afirmat que és important tenir “un lideratge com el de Barcelona, perquè és un exemple”. Des de Milà, Pierfrancesco Maran ha apuntat que el canvi de les ciutats “necessita energia i esforç” i que això és el que veuen a Barcelona.

Tots també han explicat que aquest tipus de transformacions que redueixen espai al vehicle privat generen d’entrada oposició d’una part de la ciutadania, però han assegurat que s’ha de fer per lluitar contra el canvi climàtic. “Estic impressionada pel que he vist a Barcelona”, ha admès Rezina Chowdhury, de Londres, que marxa de la ciutat convençuda que “estem fent el que és correcte”.

Acord per millorar l’espai públic

Barcelona i les ciutats convidades a les jornades sobre superilles han signat aquest divendres un acord per continuar tirant endavant mesures per fer front a l’emergència climàtica, reduir les emissions i aconseguir àrees urbanes saludables. El text recull l’aposta per un model de mobilitat més eficient, prioritzar el transport públic i fer del vehicle privat “un convidat”. També defensa incrementar la vegetació i protegir entorns escolars.