Mundó ha explicat que la resta de presons del país podran absorbir els interns que compleixen condemna a la Model perquè des del 2010 la població reclusa ha disminuït. A més, el conseller assegura que el sistema penitenciari català té ara 3.000 places lliures on es podran reubicar els presos.

Aquesta circumstància, però, no posa en perill la futura construcció de dues presons a la Zona Franca, tal com es preveu en el conveni que el departament i l’Ajuntament van signar la setmana passada. El més urgent és el centre de règim obert perquè, a diferència de la Model, fins que no hi hagi el nou equipament no es tancarà el Centre Obert de la Trinitat. En aquest sentit, Mundó assegura que ja s’estan fent els primers passos perquè sigui una realitat. Es preveu que es comenci a construir a finals del 2018 i que entri en funcionament el 2021.

Pel que fa a la presó de la Zona Franca que substituirà la Model, el conseller ha assegurat que la previsió amb la qual es treballa és la de construir-la en un termini de cinc a set anys. Tot i el nombre de places disponibles actualment, el conseller ha argumentat que la construcció d’aquesta presó és necessària per poder mantenir actualitzat el sistema, ja que després de la Model, que té 113 anys, hi ha altres centres molt antics com la presó de dones Wad-Ras. “En una política a mitjà termini necessàriament hem de preveure la construcció de centres que vagin substituint aquells que ja estan molt envellits o obsolets i que sovint el cost de posar-los al dia acostuma a ser més gran fins i tot que el de construir-ne un de nou”, explica Mundó.

 

Els interins mantindran la feina

Mundó ha reiterat aquest dimecres que el tancament de la Model, encara que no hi hagi la presó de la Zona Franca, no comportarà cap canvi pel que fa al nombre de treballadors i que “els 407 funcionaris i els 26 interins de la Model” mantindran el lloc de treball. Això sí, hauran de canviar de centre. “El compromís, i ho diré 10 vegades però ho diré igual, és que no volem prescindir de cap treballador sigui funcionari o sigui interí“, assegura Mundó.

El conseller ha tornat a enviar aquest missatge dos dies després que un centenar de funcionaris de presons es concentressin davant la seu del departament per demanar que la Model no tanqui fins que no s’hagi construït el centre que l’ha de substituir. Després de confirmar que molt probablement serà així, Mundó també ha explicat que en la presentació de l’acord amb l’Ajuntament no va voler parlar de la data de tancament per no restar repercussió a la signatura del conveni.