Està comprovat, diuen els impulsors de la reforma horària, que les mesures de conciliació en l'àmbit laboral són positives per a treballadors i empresa. Una impressió que ja es tenia d'entrada, però que ara, a més, es reforça amb els resultats d'una prova pilot feta a una vintena d'empreses i entitats del tercer sector. Llocs on, durant mig any, s'han aplicat mesures com ara... SARA BERBEL, membre del Consell Assessor de la Reforma Horària "Que les persones puguin entrar o sortir de l'empresa en funció de necessitats determinades de cura de persones grans o criatures, s'han creat bancs d'hores." També s'ha reduït la durada de les reunions i potenciat el teletreball, i el resultat ha estat... SARA BERBEL, membre del Consell Assessor de la Reforma Horària "Les persones treballadores estan més satisfetes, més implicades amb la missió de l'empresa i més disposades a treballar pels objectius que aquella organització marca." Les dades s'han presentat a la primera trobada de la Xarxa de ciutats i pobles per a la reforma horària. Una iniciativa que aplega 106 municipis com el de Barcelona, que ja fa temps que treballa en aquesta direcció. Ho ha fet amb l'anomenat Pacte del Temps. Una eina que fins ara ha servit, sobretot, per sensibilitzar i que ara es reformarà per potenciar les accions més pràctiques i concretes. JORDI VIA, comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum "Hi ha una dimensió de sensibilització en relació amb la ciutadania en general i en relació amb la pròpia organització de l'Ajuntament i les seves empreses, i això s'ha de seguir treballant, però treballant precisant amb accions una mica més concretes en alguns casos." Explica que l'Ajuntament ja ha modificat horaris de serveis municipals per adaptar-los a la ciutadania i que ha potenciat també la telegestió. I pel que fa als treballadors del consistori, diu que tot just ara s'està començant a negociar el conveni i que, com a govern municipal, estan oberts a tractar les propostes dels sindicats que avancin en aquest sentit. Pels impulsors de la reforma horària, s'ha avançat molt. FABIÁN MOHEDANO, impulsor de la Llei de Reforma Horària al Parlament de Catalunya "Estem molt més enllà del que ens haguéssim imaginat. tenim la construcció d'un pacte en marxa, tenim una llei al Parlament (...) I ara arriba el moment de la negociació, l'hora de la veritat i tenim bones vibracions perquè no tenim cap sector radicalment en contra." La previsió és que Catalunya faci el pas oficial al nou model horari al setembre del 2018.

Per desenvolupar la prova pilot, que es pot consultar en aquest enllaç, primer es va fer una diagnosi del que pensava la plantilla sobre la política d’horaris i gestió del temps de l’empresa. Hi havia punt de partida que identificava les dones com el col·lectiu menys satisfet, seguit dels càrrecs intermedis. A partir d’aquí, es van implantar mesures com la flexibilització horària, de manera que l’empleat pogués entrar i sortir en funció de les seves necessitats. També es va potenciar el teletreball i es va limitar el nombre de reunions, la durada i l’horari en què es convocaven (com a molt tard havien de començar a quarts de cinc). El resultat és, segons Sara Berbel, membre del Consell Assessor de la Reforma Horària, que “les persones treballadores estan més satisfetes, més implicades en la missió de l’empresa i més disposades a treballar pels objectius que aquella organització marca”.

Els resultats s’han presentat a la primera trobada de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària, una iniciativa que aplega 106 municipis compromesos amb aquests canvis entre els quals hi ha Barcelona. La ciutat, de fet, ja fa temps que treballa en aquesta direcció a través de l’anomenat Pacte del Temps. L’eina, però, es troba ara en temps de revisió perquè, segons el comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum, Jordi Via, “hi ha una dimensió de sensibilització en què cal seguir treballant, però precisant accions una mica més concretes en alguns casos”. El cas és que la reforma horària s’ha començat a fer realitat en altres empreses abans que no pas a l’Ajuntament, i en aquest sentit, Jordi Via ha assenyalat que els propers mesos es podrien concretar noves mesures de conciliació i gestió eficient del temps, en el marc de les negociacions que han començat del conveni: “El govern municipal està disposat a tractar les propostes que el comitè faci arribar en aquesta direcció.

Pel que fa a la resta d’àmbits i sectors, l’objectiu dels impulsors de la reforma horària és que Catalunya faci el salt al canvi de model el setembre del 2018. Fabián Mohedano, promotor de la reforma al Parlament, s’hi mostra optimista i assenyala que “vam començar fa tres anys amb una mà al davant i una altra al darrere i, ara, som molt més enllà del que ens hauríem imaginat”. Si les previsions es compleixen, al juny se signarà el Pacte Nacional per la Reforma Horària i a finals del 2017 s’haurà aprovat la llei al Parlament.