L'exposició continuada durant dos anys als excrements dels coloms de la plaça de Catalunya van acabar provocant a una treballadora de Turisme de Barcelona una fibrosi pulmonar severa, una malaltia que li impedeix treballar i valdre's per si mateixa. Aquest és l'estadi més greu en què poden arribar els qui pateixen una pneumònia per hipersensibilitat a una substància determinada que habitualment es relaciona amb les aus. Els pocs casos que es donen a Barcelona són sobretot de gent que té ocells a casa. ANA RAÑÓ pneumòloga de Quirónsalud "A Barcelona sí que hi ha casos però afortunadament són pocs, tots estem exposats. Ha d'haver-hi una idiosincràsia pròpia de l'individu que predisposi a desenvolupar la malaltia perquè davant la mateixa exposició no tots desenvolupem la malaltia. // A Barcelona i a totes les ciutats en general haurien de tenir poca població d'aquestes aus, limitar molt la seva població." En el cas de la Sílvia, l'origen de la pneumònia per hipersensibilitat que pateix la van causar els fongs que li van aparèixer en una paret de casa després d'una inundació, però de retruc també va generar una hipersensiblitat als ocells. Això l'obliga a haver de portar aquesta mascareta, que evita que s'ofegui si es troba en un lloc amb moltes aus. El tractament es fa amb cortisona i sessions de recuperació, tot i que el que fa disminuir el malestar es deixar d'estar en contacte amb la font del problema. SÍLVIA MORA "El que realment fa que deixis de tenir aquesta malaltia de manera crònica és estar exposat als fongs o als coloms, jo per exemple no passaria per la plaça de Catalunya, i si estic en un lloc on h i ha molts ocells em poso la mascareta." El fet de ser una malaltia rara fa que els símptomes: tos, fatiga o febre al principi s'atribueixen a altres malalties. A més, tampoc no acaba de ser clar si la hipersensiblitat és pels excrements o les plomes dels ocells.
L’exposició continuada durant dos anys als excrements dels coloms de la plaça de Catalunya van acabar provocant a una treballadora de Turisme de Barcelona una fibrosi pulmonar greu, una malaltia que li impedeix treballar i valdre’s per si mateixa. Segons la sentència del TSJC la fibrosi la va provocar exclusivament la hipersensibilitat als excrements dels coloms, molt presents en el seu entorn laboral.
La fibrosi és l’estadi més greu a què poden arribar els qui pateixen d’una pneumònia per hipersensibilitat a una substància determinada que habitualment es relaciona amb les aus. La pneumòloga de Quirónsalud Ana Raño recorda uns cinc casos en els últims 10 anys, sobretot de gent que té ocells a casa. Explica que “ha d’haver-hi una idiosincràsia pròpia de l’individu que predisposi a desenvolupar la malaltia perquè amb la mateixa exposició no tots desenvolupem la malaltia”.
Silvia Mora va desenvolupar la pneumònia per hipersensibilitat per l’exposició als fongs que li van aparèixer en una paret de casa després d’una inundació. De retruc, però, també va generar una hipersensiblitat als ocells. Això l’obliga a haver de portar una mascareta específica, que evita que s’ofegui si es troba en un lloc amb moltes aus. El tractament es fa amb cortisona i sessions de recuperació. Segons la Silvia, però, “el que realment fa que deixis de tenir aquesta malaltia de manera crònica és estar exposat als fongs o als coloms, jo per exemple no passaria per la plaça de Catalunya, i si estic en un lloc on hi ha molts ocells em poso la mascareta”.
El fet de ser una malaltia rara fa que els símptomes (tos, fatiga o febre) al principi s’atribueixen a altres patologies. A més, tampoc no acaba de ser clar si la hipersensibilitat és pels excrements o les plomes dels ocells.