JUAN LUIS ESCUDERO, responsable de CSIF Presons "No estem parlant de 25 interins. Estem parlant de 500 interins repartits per totes les presons de Catalunya. Ja tenim el precedent de fa cinc anys, que per obrir Puig de les Basses es van acomiadar 500 interins per haver de recol·locar els funcionaris de carrera que és el que es tornarà a fer una altra vegada. Els companys interins aniran tots al carrer. No ens creiem la construcció. Primer per una dada molt clara: avui dia no hi ha pressupost per a aquesta presó. No hi ha cap disseny per aquesta presó." MIREIA SABATER, advocada penalista "Els interns de la Model el que diuen del trasllat és que quasi tots es volen quedar. La localització de la Model facilita les visites i facilita la comunicació dels interns amb els seus advocats."

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), sindicat majoritari a les presons catalanes, preveu que el tancament de la presó Model farà perdre la feina als treballadors interins. Encara que el conseller del ram ha dit que els 26 interins de la presó barcelonina no han de patirel responsable de  CSIF Presons, Juan Luis Escudero, avisa que el tancament pot perjudicar els centenars d’interins de tot el sistema penitenciari i recorda que “ja tenim un precedent en una altra presó”, en referència a l’obertura de la presó de Puig de les Basses, a Figueres.

No es creuen tampoc que el departament tingui intenció de construir el centre penitenciari ordinari de la Zona Franca que ha de substituir la Model. Escudero argumenta les seves sospites perquè “avui dia no hi ha pressupost per a aquesta presó. No hi ha cap disseny”.

El responsable del sindicat augura que el trasllat dels més de 400 funcionaris de la Model “portarà problemes” perquè els obligarà a haver-se de desplaçar almenys 40 quilòmetres per anar a treballar, sense cap compensació. La CSIF també lamenta que el departament no els hagi comunicat directament els seus plans i no s’hi hagin pogut reunir per conèixer com es pensen executar els canvis.

Els interns volen quedar-se

En representació dels interns, l‘advocada penalista i penitenciarista Mireia Balaguer explica que, tot i que els presos admeten que l’edifici de la Model s’ha de renovar, no en volen marxar perquè és un edifici còmode, en què el personal té molta experiència. Això fa, per exemple, que l’accés dels advocats per trobar-se amb els seus representats sigui molt més ràpid que en altres presons. Els interns també valoren especialment la ubicació de la Model perquè facilita les visites dels familiars.

Per tot plegat, segons Balaguer, els presos preferirien no haver de marxar de la Model. De tota manera, considera que el trasllat seria assumible sempre que sigui a alguna de les presons de la província de Barcelona, com Can Brians o Quatre Camins. Recorda que la llei permet la mobilitat dels interns però preveu que cal evitar la desvinculació amb la xarxa de suport.